Introductie

In Limburg staat deze dokterswoning, ingezonden door de bewoner zelf. "Puur Amsterdamse School is het waarschijnlijk niet, maar heeft mijns inziens wel duidelijk kenmerken hiervan."

Specificaties

Officiële of officieuze naam 't Veldhuis, Brunssum
Adres(sen) Akerstraat Noord 41
Postcode(s) 6446 XC
Plaats (provincie) Brunssum (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Dhr. & Mw. Heslenfeld
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) H. Tummers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1931
Huidige eigenaar W.G. Boswijk
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Architect H. Tummers uit Heerlen ontwierp dit woonhuis met huisartspraktijk en apotheek. Het heet 't Veldhuis omdat het in 1931 als enige in het veld aan de noordzijde van de Akerstraat lag. Toen was het nog gemeente Heerlen en had de dokterswoning het huisnummer 89.

Exterieur

Het schilderwerk is in opvallend blauw en geel, de oorspronkelijke kleuren. Amsterdamse School-elementen zijn, naast enkele speelse baksteen variaties, het zigzag glas in lood aan de zijkant. Oorspronkelijk had het pand leipannen maar die bleken na 25 jaar te zwaar voor de dakconstructie. Ook had de balkonrand oorspronkelijk ijzeren ornamenten (ze zijn te zien op een foto uit de jaren dertig), maar die liggen nu, sinds een noodreparatie, in de kelder. Het oorspronkelijke bestek is nog aanwezig.

Interieur

Opvallend in de hal is de Friese betegeling en "Hindelooper" kleuren van het verfwerk: blauw en rood. Op een kleine verandering aan de haard en een wijziging op de eerste etage is de hal nog in oorspronkelijke staat. Bij de trap in de hal bevindt zich glas in lood. Ook het zaagwerk van de trapleuning heeft Amsterdamse School kenmerken, evenals de vestibule en de voordeur.

De woonkamer had vroeger net zo’n bakstenen haardblok als in de hal, al waren hier enkele geglazuurde baksteentjes in primaire kleuren in gemetseld. De vensterbanken boven zijn allen van dikke keramische stenen knalgeel en donkerblauw. In de kelder bevindt zich ook nog een rode vensterbanksteen, maar waar die vandaan komt is niet duidelijk.

Links

1. https://020apps.nl/mip/Brunssum

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het is mijn eigendom. Puur Amsterdamse School is het waarschijnlijk niet, maar heeft mijns inziens wel duidelijk kenmerken hiervan. Vooral de trapleuning, de voordeurpartij en het glas-in-lood geven mij een AS-gevoel. In het bijzonder de combinatie Amsterdamse School en Friese/Hindelooper hal maken het tot een bijzonder object.

Ingezonden door: Wibo Boswijk

Wibo Boswijk

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.