Introductie

’t Reigersnest, een Amsterdamse School-landhuis in Oostvoorne, gebouwd tussen 1918 en 1920 door het duo Pieter Vorkink en Jacobus Philippus Wormser als vakantieverblijf voor de heer en mevrouw Hudig-Hoogewerff en hun zes kinderen. Het is nog steeds in bezit van de familie.

Het ontwerp omvatte tevens een tuinmanswoning, vaak over het hoofd gezien in publicaties. Het Tijdschrift 'Wendingen' wijdde er na oplevering een volledig nummer aan: jaargang 4, nummer 6 (1921). Bernard Eilers maakte in die periode een aantal prachtige foto's die in het Nieuwe Instituut worden bewaard.

Specificaties

Officiële of officieuze naam 't Reigersnest, tuinmanshuis, Oostvoorne
Adres(sen) Zwartelaan 1-3
Postcode(s) 3233 AX
Plaats (provincie) Oostvoorne (Zuid Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Landhuis, Tuinhuis
Betrokken architect(en) Pieter Vorkink, Jacobus Wormser
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1918 - 1920
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Tuinhuis
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 38894 (Landhuis); 38895 (Tuinmanswoning); 38896 (Toegangshek)

Achtergrond

Het landgoed ’t Reigersnest is een deel van het Mildenburgbos dat omstreeks 1785 werd aangelegd in het gebied achter de duinen. Het tuinmanshuis werd tegelijk met het landhuis ontworpen en gebouwd. Tegenwoordig is het landhuis te bezichtigen op monumentendagen en na een afspraak. Voor verhuur, zie de link.

Exterieur

De tuinmanswoning, net als ’t Reigersnest zelf, is opgetrokken in baksteen en hout en heeft een rieten overkapping.

Verdere kenmerken zijn vloeiende lijnen van de muren en het dak, de schoorstenen, de kleine ramen. Het geheel ademt een organische verbondenheid met de natuurlijke omgeving. In alles uit zich de aandacht voor het detail: het metselwerk, het houtwerk, de kozijnen en ramen , het interieur. De tuinmanswoning vertoont in tegenstelling tot het grote huis een ver doorgevoerde symmetrie. Ook hier zijn opvallende uitspringende raampartijen, een dominante rieten kap en sculpturaal metselwerk. Men noemt dit wel de plastisch organische richting in de Amsterdamse School; inspiratie werd ontleend aan de natuur, de golven, de wind, schelpen; er zijn weinig rechte hoeken, veel lijkt in beweging. Het geheel vormt een mooie uitdrukking van de rijkdom, de vrijheid en vitaliteit van de inspiratie in die tijd.

Er is een samengaan van ambacht, kunstnijverheid, beeldende kunst en architectuur in een “totaal kunstwerk”. De bouwmaterialen, hout, steen en riet zijn tevens ambachtelijk bewerkt ter versiering. De plastisch organische elementen in de bouw zijn bijvoorbeeld het dak van de tuinmanswoning. Hierin kan een golf worden herkend.

Recente ontwikkelingen

Sinds 1983 zijn de verschillende bouwwerken in het complex aangewezen als rijksmonumenten. Er is een maquette van het huis en informatie in het Nederlands Architectuurinstituut (Het Nieuwe Instituut). Verder is informatie te vinden in tal van boeken gewijd aan de Nederlandse architectuur en met name de Amsterdamse School, zoals het in het boek Verbeelde idealen (2011) van Museum Het Schip.

Gebruikte bronnen

1. Menno Jonker, Floris Leeuwenberg en Alice Roegholt, Amsterdamse School, Verbeelde Idealen (Amsterdam 2011)
2. Wendingen 4 (1921), 6.

Links

1. http://www.monumenten.nl/monumenten/38894
2. http://zoeken.nai.nl/CIS/project/31217
3. http://zoeken.nai.nl/CIS/object/394
4. http://zoeken.nai.nl/CIS/object/4520
5. http://www.reigersnestoostvoorne.nl/t_Reigersnest_Oostvoorne/t_Reigersnest_te_Oostvoorne.html

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn

Reacties

geplaatst door Belinda Meuldijk op 7 april 2019 om 05:04:

Mijn ouders woonden hier na de oorlog bij mevrouw Hudig. Mijn broer werd geboren in die tijd. Mijn moeder,nu 94, heeft nog wat film uit die tijd van 't Reigersnest. Mocht daar belangstelling voor zijn, dan kunt u mij bereiken op mijn emailadres. Belinda Meuldijk

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.