Introductie

Eén stuk van het blok in de Indische Buurt dat grondig op de schop gaat.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Sumatrastraat 238-248 en Kramatweg 80-93 Amsterdam
Adres(sen) Sumatrastraat 238-248 244
Postcode(s) 1095 HV
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Zeeger Gulden, Melle Geldmaker
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar Eigen Haard
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Deze huizen zijn onderdeel van het blok dat aan de Molukkenstraat, Sumatrastraat, Sumatraplantsoen, Sumatrastraat, Kramatweg en Valentijnkade ligt.

Exterieur

De hoekpartij boven de twee winkelruiten die behoren bij Sumatraplantsoen 92 heeft per bovenverdieping een rechthoekige uitbouw met boven en onder een met beton afgestreken rand van ongeveer drie bakstenen breed.

In het midden (tussen twee ramen) gaat een pilaster omhoog naar de bovengelegen uitbouw. De twee ramen die er per etage aan grenzen zijn schuin in de gevel geplaatst. Boven het kleine raampje tussen de laatste etalageruit en een voordeur zijn uitspringende geveldelen gemaakt als pseudo-balkonnetjes met een verdiept liggend raam. Op het dak staan twee haaks op elkaar geplaatste schoorstenen. Tenminste, zo lijkt het op het eerste gezicht. Gezien de afwerking van de bovenkant van de meest rechtse, die hoort bij het winkelpand Sumatraplantsoen 92, kan het ook een restant van de gevelverhoging zijn die er ooit geweest is. (zie: Sumatraplantsoen, zuidkant nrs. 40 t/m 92). De zijkant van het huis van het Sumatraplantsoen 92 is afgewerkt met een verticale band bakstenen muizentandjes. Al met al is de hoekpartij Sumatraplantsoen 92 en Sumatrastraat 238 een stuk minder eenvoudig dan je op het eerste gezicht denkt.

Huisnummer 238 heeft twee naast elkaar liggende deuren. De ene deur heeft een afwerking met de “dennenboompjes” van het Sumatraplantsoen en de andere heeft, net als de winkeldeur van Sumatraplantsoen 92, acht vierkante raampjes met spijltjes. Er volgt nog een deurpartij met twee dezelfde deuren en verder in de straat twee maal vier deuren. Boven de vierdeurspartijen komt in het midden de gevel licht hol naar voren tot een punt, alsof de stenen aan twee zijden voorzichtig naar het midden gedrukt zijn. Aan de onderkant een soort sluitsteen die uitkomt in de latei van de vier deuren die doorloopt boven de ramen. Bovenaan eindigt deze versiering in een steen ter hoogte van het plafond van de derde verdieping. Boven de ramen van de derde verdieping is, evenals aan het Sumatraplantsoen en de Kramatweg, een tweesteens hoge, iets uitspringende bakstenen rand aangebracht. De dakrand, boven de vierkante zolderraampjes en de hijsbalken is afgewerkt met een eveneens bakstenen sierrand. In dit stukje straat is nog één origineel zolderraampje.

Na nummer 248 springt de rooilijn naar achteren. De muur met twee winkelruiten, vier vierkante ramen en de bovenliggende etages vormen de zijgevel van Kramatweg 93. De vierkante ramen zijn een voortzetting van die van de Sumatrastraat. Rechtsboven in de hoek, die ontstaan is door het verplaatsen van de rooilijn, is op de zolderverdieping een deur gemaakt met een Frans balkon. Aan de Sumatrastraat wordt de hoekpartij met de Kramatweg gevormd door een midden boven de etalageruiten gemaakte uitbouw met twee schuin naar voren geplaatste ramen. Daaronder een betonnen “ondersteuning” en aan de kant van de Kramatweg, de eerste etage inspringend t.o.v. de rest van de gevelwand, een balkon met twee keer twee openslaande deuren en een terras met een spijltjeshek. Etage twee en drie hebben elk twee vierkante ramen. Ook hier heeft de zolder een deur met daarvoor een hek.

Dit laatste stuk van de de Kramatweg heeft zes maal vierdeurs partijen. Op de hoek de voormalige winkeldeur die afgetimmerd is met een plaat hout en drie deuren met het dennenboom motief. De andere deuren hebben in het midden een houten balk met aan weerszijden een rechthoekig raam op hoofdhoogte. In het midden van de gevel twee brede deuren die naar een achtergelegen bedrijfsruimte leidt en op 87 een afwijkende voordeur, vermoedelijk voor de boven de poort gelegen woningen. Verder dezelfde gevelindeling als aan Sumatrastraat 328-248. Een aantal zolderraampjes heeft hier nog de oorspronkelijke vierkante vorm met een vierkant op de punt erin.

Recente ontwikkelingen

Deze huizen zijn onderdeel van het blok Molukkenstraat, Sumatrastraat, Sumatraplantsoen, Sumatrastraat, Kramatweg, Valentijnkade. Zij zullen binnen afzienbare tijd gesloopt worden en vervangen door nieuwbouw. (2016)

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).
2. Google Earth.

Links

1. http://www.kampman-architecten.nl/index.php?pid=7&aid=33
2. https://www.eigenhaard.nl/projecten/o_ib_sumatraplantsoen
3. http://ftp.ruimtelijkeplannen.amsterdam.nl/SDOost/EA120E94-FBCE-4BA7-ABE7-AAD4142060BA/t_NL.IMRO.0363.M1210BPSTD-OH01_index.pdf
4. http://www.beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/grid?q_searchfield=sumatraplantsoen

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.