Introductie

Dit gebouw is van de hand van Johannes Planjer, de stadsarchitect van Utrecht die vooral bekend is van de voormalige politiepost bij het Ledig Erf (Louis Hartloopercomplex).

Specificaties

Officiële of officieuze naam Stieltjesstraat 76, Utrecht
Adres(sen) Stieltjesstraat 76
Postcode(s) 3514 JD
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Bedrijfsgebouw
Betrokken architect(en) J. Planjer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1923
Huidige eigenaar Stichting De Voorziening
Huidige functie Bedrijfsverzamelgebouw
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 3440196

Achtergrond

Dit vrijstaand pand, een ontwerp van stadsarchitect Planjer uit 1923, bestaat uit twee bouwlagen met een plat dak en ligt aan de rand van het Utrechtse Griftpark. Aangeduid als ‘het ketelhuis’ is niet helemaal duidelijk of het deze functie ook heeft gehad voor de voormalige gasfabriek aan de Blauwkapelseweg, of dat het direct in gebruik is genomen als administratiekantoor van de gemeentereiniging (het gebouw bevindt zich op het voormalige Vaaltterein). Vervolgens zat hier de sociale dienst en was in de Tweede Wereldoorlog in het gebouw een gaarkeuken ingericht.

Na de oorlog was het in gebruik als jongerencentrum, waarna het na de sluiting hiervan ten prooi kwam te liggen aan brandstichting en verkrotting. In 1989 en 1993 werd het gekraakt, waarna het de status gemeentelijk monument kreeg. De gemeente verkocht het pand voor een symbolisch bedrag aan een stichting die er een bedrijfsverzamelgebouw van maakte met de naam De Voorziening.

Exterieur

Het is met name de voorgevel die met z'n ronde vormen en metselwerk direct aan de Amsterdamse School doet denken; de strakke zijgevels en achtergevel tonen onmiskenbaar de invloed van de Nieuwe Zakelijkheid. In de voorgevel zijn in het metselwerk strakke geometrische figuren aangebracht. De hoekrisalieten hebben driehoekige smalle vensters met de punt omlaag en een driehoekige (stalen) roedenverdeling. Het metselwerk hieromheen gaat over in drie smalle vensters (links) en deuren (rechts).

De entree bevindt zich in de middelste travee en heeft een horizontale luifel met ronde hoeken en rust op ronde gietijzeren kolommen op ronde stenen muurtjes. Onder de luifel bevindt zich een vooruitstekende portiersloge. Het smeedijzeren hekwerk om het pand is volgens het boekje De Amsterdamse School in Utrecht origineel, al staat deze niet op foto’s uit de jaren '70 en '80 in het Utrechts Archief.

Recente ontwikkelingen

Tegenwoordig is het pand een bedrijfsverzamelgebouw met de naam De Voorziening.

Gebruikte bronnen

1. Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Utrecht. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Free Musketiers 2014).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ketelhuis_(Utrecht)
2. http://objectdesk.gemgids.nl/Publication/Site/298
3. http://devoorziening.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik was al een paar de keer zij- en achterkant gepasseerd (ik werk in de buurt), maar werd aangenaam verrast toen ik de voorkant zag.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.