Introductie

Wat je zo vaak overkomt: je kent een gebouw al jaren, maar 'je ziet het pas als je het doorhebt': Amsterdamse School, de moeite van het bekijken waard.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Stedelijk Gymnasium, Haarlem
Adres(sen) Prinsenhof 3
Postcode(s) 2011 TR
Plaats (provincie) Haarlem (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Haarlem
Oorspronkelijke functie Middelbare School
Betrokken architect(en) J.W.E. Buijs, Dienst Openbare Werken Haarlem
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1923 - 1924
Huidige eigenaar Gemeente Haarlem
Huidige functie Middelbare School
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Het gaat om een toevoeging van het bestaande schoolgebouw met een nieuwe vleugel. Architect Buijs van de Dienst Openbare Werken is mogelijk dezelfde die enige jaren later tekende voor het zwembad De Houtvaart.

Exterieur

Het gebouw staat in de historische binnenstad van Haarlem, vlak achter het stadhuis. Het is een markant gebouw, zeer plastisch vormgegeven, met sterke lineaire accenten. Enerzijds tref je elementen van de Amsterdamse School, zoals het grote ladderraam en de grote plasticiteit, anderzijds heeft het gebouw ook een zakelijke uitstraling, die misschien de invloed van de Stijlbeweging verraadt. Tot mijn verbazing heb ik geen beschermde status kunnen vinden.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Wagt en Jos Fielmich, Architectuurgids Haarlem (Uitgeverij 010 2005).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kende dit gebouw al langer dan vijftig jaar. Een vriendin van mijn echtgenote doceerde er tot voor kort wiskunde. In dit afgelopen weekend, toen ik er weer eens langs liep, drong het tot pas echt tot me door dat we hier met een gebouw te maken dat zeer de moeite waard is en dat aandacht op deze site verdient.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.