Introductie

Tussen al het geweld van de andere panden in Jugendstil en Amsterdamse Schoolstijl, valt dit huis bijna weg..

Specificaties

Officiële of officieuze naam Stationsweg 5, Winsum
Adres(sen) Stationsweg 5
Postcode(s) 9951 BA
Plaats (provincie) Winsum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1923
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De architect van dit huis is mij niet bekend. De vergunning voor de bouw werd op 13 februari 1923 verleend, dus het huis zal in de loop van dat jaar gebouwd zijn. De naam van het huis staat op de schoorsteen vermeld maar was voor mij ten tijde van de bezoeken in de zomer niet leesbaar vanaf de straat.

Exterieur

Dit vrijstaande woonhuis aan de Stationsweg in Winsum valt nauwelijks op tussen de fraaie Jugendstil panden die aan de oneven zijde van deze weg te zien zijn. Aan de overzijde gaat de aandacht al snel naar de opvallende panden van Reitsma en Reitsema met hun blokvormige massa's. Toch heeft het een aantal details waardoor het thuis hoort in de gematigd expressieve reeks woonhuizen in de stijl van de Groninger Amsterdamse School. Ten eerste het mansardedak, ten tweede het metselwerk met decoratieve patronen letterlijk tot in de nok, ten derde de expressieve schoorsteen met horizontale en verticale accenten. Zo wordt een gewoon woonhuis iets bijzonders.

Interieur

In 1981 is een vergunning verleend voor het veranderen van de woning en het oprichten van een garage.

Links

1. https://gemeentewinkel.winsum.nl/producten/archief_van_de_gemeente

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Mijn blik viel op het huis toen ik de Stationsweg bezocht in verband met de huizen van Reitsma en Reitsema aan de overkant.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.