Introductie

Eén van de fraaie gebouwen met Amsterdamse School-trekjes die Bedum rijk is.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Stationsweg 47, Bedum
Adres(sen) Stationsweg 47
Postcode(s) 9781 CG
Plaats (provincie) Bedum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever, F. Martens
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) P.K. Heemstra
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit woonhuis werd gebouwd in de dertiger jaren in het uitleggebied Nieuw Bedum in opdracht van de heer F. Martens te Bedum door architect Heemstra. Het is iets groter dan de meeste omringende huizen, maar verder typerend voor het soort huizen dat in die tijd in dit uitleggebied werd gebouwd.

Exterieur

De woning is zowel gericht op de Stationsweg als op de Wilhelminalaan en daarom zijn beide zijden met even veel zorg vorm gegeven. Het pand ligt op een stuk grond met een sloot aan de Stationsweg. Over de sloot ligt een karakteristieke betonnen voetgangersbrug. De gevel is opgetrokken uit rode baksteen op een trasraam van donkere klinkers. De architect speelt met daken en erkers en het verspringen van lijnen. Het balkon op de eerste verdieping loopt door om de hoek. Dit geldt ook voor een gemetselde bloembak. De voordeur onder een terugspringende entree is origineel gelakt. In diverse ramen is glas in lood te vinden. Karakteristiek is de taps toelopende schoorsteen met abstract ornament. Bijzonder is verder de loden bekroning op het snijpunt van de dakvlakken. Het gaat om een druppel. Hoewel sommigen er misschien ook een kruipende baby van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring in zien.

Gebruikte bronnen

1. Amsterdamse School in Bedum. Wandelroute (VVV Bedum, 2016).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een stijlvol woonhuis in Bedum, met mooie details. Het werd eerst aan Karst Zevenberg toegeschreven, maar bleek toch van de hand van P.K. Heemstra te zijn..

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

geplaatst door Hidde Rinze Koornstra op 9 november 2017 om 13:51:

Van een medewerker van RHC Groninger Archieven heb ik vernomen dat Karst Zevenberg de architect is van deze woning op de hoek van Stationsweg en Wilhelminalaan. Hij woonde er zelf schuin tegenover, op Stationsweg 66, en hij heeft onder andere de woning op Wilhelminalaan 4 ontworpen.

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 9 november 2017 om 16:29:

Hartelijk dank voor deze informatie! Zevenburg is als architect toegevoegd.

geplaatst door Hidde Rinze Koornstra op 15 mei 2018 om 18:41:

Uit de aanbestedingsadvertentie blijkt dat niet Karst Zevenberg maar P.K. Heemstra de architect van deze woning is. Zie: "Advertentie". "Nieuwsblad van het Noorden". Groningen, 28-10-1936. Geraadpleegd op Delpher op 15-05-2018, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010673328:mpeg21:a0127

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 17 mei 2018 om 16:48:

Dank! We hebben de info aangepast.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.