Introductie

De Stationsstraat in Appingedam, toch al rijk vertegenwoordigd op Wendingen, blijkt nog meer Amsterdamse School pareltjes te herbergen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Stationsstraat 27, Appingedam
Adres(sen) Stationsstraat 27
Postcode(s) 9901 BL
Plaats (provincie) Appingedam (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Met zijn paraboolvormige dak, decoratief metselwerk, verschillende kleuren baksteen en driehoekige zolderraampjes is dit huisje in de Stationsstraat van Appingedam een charmant voorbeeld van de Groningse Amsterdamse School. Over de geschiedenis, de architect en de bouwdatum heb ik niets kunnen vinden.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Eén van de talloze anonieme huisjes in de Groninger variant van de Amsterdamse School. Op weg naar de kerk van Reitsma kwam ik er langs.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.