Introductie

Dit blok wordt gevormd door woningen aan de Stadionweg, de Herculesstraat en de Achillesstraat. Het blok is ontworpen door Willem Noorlander in opdracht van Ons Belang in 1926-1927 en werd opgeleverd in 1928. Noorlanders ontwerp is afwisselend strak en vrij, met als Amsterdamse School-hoogtepunt de concave (holle) gevel boven de poort naar het binnenterrein en de huisdeuren voor de nummers 276hs en 278hs. Beginnend vanaf de eerste verdieping roept deze golvende gevel associaties op aan de hoekgevels van Kramer in het Dageraadcomplex.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Stadionweg/Herculesstraat
Adres(sen) Achillesstraat 44-62, Herculesstraat 71-137, Hygieastraat, Stadionweg 250-288
Postcode(s) 1076 PC, 1076PD, 1076PE 1076PG, 1076SK, 1076SJ, 1076ST, 1076SH, 1076SG, 1076SG, 1076TK
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Ons Belang
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Willem Noorlander
Andere betrokken kunstenaars Adriaan Remiëns
Aanvang en oplevering 1927 - 1928
Huidige eigenaar Eigen Haard
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De Stadionbuurt, vlak bij het Olympisch Stadion in Amsterdam Zuid, is gebouwd op basis van een stedenbouwkundig plan uit 1920, ontworpen door de gemeente. Het was in die periode dat Noorlander al plannen had ingediend, maar pas zes jaar later konden dankzij nieuwe gemeentegaranties nieuwe sociale woningbouwcomplexen gebouwd worden. Hier zijn destijds ongeveer 1700 woningen gebouwd, ontworpen door verschillende architecten onder supervisie van J. Gratama en G. Versteeg.

Exterieur

De gevel langs de Stadionweg is het meest bijzonder vormgegeven. Het metselwerk is opgetrokken tot en met de derde verdieping. Daarboven vinden we een brede dakgoot en een pannendak met een enorme reeks kleine dakkapellen. Op de eerste en tweede verdieping zijn langwerpige verticale raamstroken, voor het daglicht in de trappenhuizen. Die raamstroken steken iets naar buiten. Ze komen steeds twee aan twee voor, aan weerszijden van een regenpijp. Onder die raamstroken bevinden zich telkens vier donkergroene voordeuren op een rij. Op de derde verdieping, boven de raamstroken, zijn steeds twee kozijnen met donkergroene ramen en glasroedes, terwijl verder alle kozijnen, ramen en roedes wit geschilderd zijn.

De ritmiek in de gevel wordt onderbroken ter plaatse van een poort naar het binnenterrein, tussen de huisnummers 276hs en 278hs. Boven de poort is de gevel naar binnen gekromd en versierd met een beeldhouwwerk in de vorm van een roofvogel boven een logo van Ons Belang (OB) van Adriaan Remiëns.

Aan de Herculesstraat en de Achillesstraat zijn de dakgoten een verdieping lager geplaatst. Hier zien wij een vergelijkbaar ritmisch spel van dakkapellen, regenpijpen en donkergroene deuren, ramen en glasroedes. De diverse hoeken en knikken in de gevel zijn geaccentueerd met erkers en met kozijnen in afwijkende afmetingen.

Recente ontwikkelingen

In 2007-2008 heeft Eigen Haard het blok gerenoveerd. Bij 81 woningen is alleen het casco aangepakt. Bij 120 woningen is ook de indeling aangepast aan moderne eisen. De voorgevel is zo veel mogelijk intact gelaten of zelfs teruggebracht in de oorspronkelijk staat.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De Marathonweg ligt als een symmetrieas in de Olympiabuurt Noord. Aan de overzijde van de Marathonweg staat een bouwblok dat stedenbouwkundig het spiegelbeeld is van dit blok, maar dat er architectonisch compleet van verschilt. Onderdeel van dat blok is een complex aan het Olympiaplein, gebouwd in opdracht van Ons Huis door architect Zwiers. Dit blok is nu ook eigendom van Eigen Haard.

Ingezonden door: Eigen Haard

Eigen Haard Victor van der Hidde is werkzaam bij Eigen Haard.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.