Introductie

Een groot woonblok van architect Roodenburgh, Hij wist raad met deze maten!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Stadionkade-Parnassusweg-Stadionweg
Adres(sen) Parnassusweg 8-38
Postcode(s) 1076
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Th.H. Hendriks; N.V.Brandaris II en III; M. Smit; N.V. Bouw- en Expl.Mij. Stienel; Gebr. Th.A. en A. Wajer; N.V. Bouw- en Expl. Mij. Jevo en Rojel
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) J. Roodenburgh
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1938
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het gaat om een reusachtig blok dat in verschillende fasen over meerdere jaren van het zuiden (Stadionkade beide zijden) via de Parnassusweg naar het noorden (Olympiaplein beide zijden) is gebouwd. Er werden zeker zes verschillende aannemers ingeschakeld. De oudste delen hebben de meeste details (verstrakt Amsterdamse School), met name zeer fraaie helderrode baksteen afgewisseld met granieten speklagen.

Exterieur

Op de verdiepingen bepalen balkons en erkers de indeling en ter bescherming van de open portieken en trappenhuizen zijn aan de kade en de Parnassusweg uitbouwsels van het zelfde baksteen en graniet gemaakt. Aan de zuidkant, aan iedere zijde van de Parnassusweg, is een torenachtige opbouw gemaakt, die ook een woning bevat met een zeer groot (uitgebouwd) raam waarvan zelfs de uitstekende onderkant uit glas bestaat. De gevels aan het Olympiaplein zijn duidelijk het laatst gebouwd en heel sober, eigenlijk zelfs geen verstrakte Amsterdamse School meer. De steen is iets lichter van tint. De gevels hebben niet meer de mooie afwisseling van baksteen en graniet en bestaan eigenlijk alleen uit een plintzone met winkels, een doorlopend balkon op de eerste verdieping en erkers op de verdiepingen.

Interieur

Het lijkt erop dat de kopers al direct konden kiezen hoeveel kamers ze in hun woning wilden, waardoor een variëteit aan plattegronden is ontstaan.

Recente ontwikkelingen

In de luifels aan de oostzijde van het Olympiaplein zijn openingen met glas aangebracht die meer daglicht onder de luifel brengen. De luifels aan de westzijde zijn nog oorspronkelijk.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).
2. Gemeentelijk Monumenten Project 2008-2014, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid 2014

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De rode baksteen met de granieten speklagen hebben mij altijd bijzonder aangesproken. Bij het maken van de foto's viel mij op hoe omvangrijk het project is. Bijzonder is ook dat de naam van de architect staat vermeld bij de hoek van de Stadionkade.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.