Introductie

Een stijlvolle maar tamelijk traditioneel aandoende jaren dertig villa.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Spoorstraat 37, Zuidbroek
Adres(sen) Spoorstraat 37
Postcode(s) 9636 AS
Plaats (provincie) Zuidbroek (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Aan de Klaas Woltjerweg in Zuidbroek zijn rond 1930 in korte tijd veel vrijstaande woningen gebouwd, met name in het deel waar de straat begint, bij de Spoorstraat. Een groot aantal heeft kenmerken van de Amsterdamse School en voor de liefhebber van deze stijl is het er een eldorado. Ik heb over de geschiedenis van deze specifieke villa in openbare bronnen niets kunnen vinden. De bouwdatum ligt waarschijnlijk rond 1930.

Exterieur

Dit pand staat op de hoek van de Spoorstraat en de Klaas Woltjerweg. De voorgevel bevindt zich aan de Spoorstraat. Het is een stijlvolle maar tamelijk traditioneel aandoende jaren dertig villa. Opvallend zijn het mooie metselwerk van donkere baksteen met vlechtwerk in de top, afgedekt met een rollaag. Midden op de gevel is een fors uitgemetselde uitkraging aangebracht, waarop een driehoekige erker rust. Dit element is meteen ook het meest Amsterdamse School-achtig en reden om de villa op Wendingen op te nemen.

De zolderverdieping heeft een ruitvormig raampje. Daarboven is de trapeziumvormige schoorsteen aangebracht. Een enigszins vergelijkbare schoorsteen centraal boven de voorgevel is te vinden aan het door Evert van Linge in Veendam gebouwde woonhuis (Van Beresteijnstraat 3). De ingangspartij bevindt zich in de linker zijgevel en heeft een uitgebouwd trappenhuis, waarin glas-in-lood is aangebracht. Het trappenhuis heeft een soort pendant aan de Klaas Woltjerweg, waar sprake is van een zijvleugel met eigen dak, dat net zo hoog is als het dak van het hoofdgebouw. Een dergelijke grote zijvleugel komt niet zo veel voor bij dit soort woningen.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Gebruikte bronnen

1. Karel Geijzendorffer, 'De Amsterdamse School in Menterwolde', in: Veenkoloniale Volkalmanak nr 23, 2011. Blz 61-72. Een uitgave van het Veenkoloniaal Museum, Veendam.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Deze villa is één van de fraaie panden in Zuidbroek die worden beschreven in het artikel van Karel Geijzendorffer.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.