Introductie

Een van de vele ontwerpen van veelbouwers Gulden en Geldmaker.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Spaarndammercarré
Adres(sen) Knollendamstraat 56-177, Polanenstraat 92-80, Spaarndammerplantsoen 1-26
Postcode(s)
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen, Winkel(s)
Betrokken architect(en) Zeeger Gulden, Melle Geldmaker
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1916 - 1921
Huidige eigenaar De Key, Particuliere eigenaar
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Het Spaarndammercarré is een woningbouwcomplex in de Spaarndammerbuurt, ontworpen door het bureau van de architecten Gulden en Geldmaker. De panden zijn ontworpen voor de toenmalige woningbouw-vereniging Amsterdam-Zuid, een socialistische woningbouw-vereniging, die vaker samen werkten met het bureau van Gulden en Geldmaker.

De blokken zijn ontworpen in drie verschillende fases. Deze fases komen echter niet helemaal overeen met de uiteindelijke vier blokken, maar er is bij het ontwerp wel steeds gelet op een samenhang tussen de panden. Veel ontwerpdetails komen steeds terug bij de verschillende blokken.

Op de locatie van de panden zou eerst door particuliere bouwondernemer/ aannemer Klaas Hille een blok worden gebouwd naar ontwerp van Michel de Klerk, maar dit ging uiteindelijk niet door vanwege geldgebrek tijdens de Eerste Wereldoorlog. In tegenstelling tot particuliere ondernemers konden woningbouwverenigingen gebruik maken van subsidies tijdens de oorlog en konden daarom wel bouwen.

Exterieur

Hoewel de blokken niet zo uitbundig zijn ontworpen als de overige Amsterdamse School uit de buurt van Michel de Klerk, komen ze - gezien de vele sierlijke details - duidelijk uit dezelfde tijd. Zo is er bijzonder metselwerk en zijn er kleine versieringen van smeedijzerwerk.

In 1916 ontwierpen Gulden en Geldmaker een eerste deel (fase I, Knollendamstraat 86-128, Spaarndammerplantsoen 2-40). Dit blok werd in 1918 voltooid. 44 woningen, gemiddelde huur in 1921: f4,40 per week. De tweede fase rond dezelfde tijd ontworpen, werd met de bouw hiervan pas in 1918 begonnen en werd dit in 1919 voltooid. Fase II: drie blokken aan de Knollendamstraat. Dit werd voltooid tussen 1920 en 1921. Bij de derde fase zijn de blokken uitgebreid langs de Polanenstraat. Deze werden voltooid in 1921.

In 1999 gingen de panden over van Amsterdam-Zuid naar De Key Hoewel de panden in eerste instantie wat vlak ogen, is vooral aan de panden aan het Spaarndammerplantsoen veel bijzonder metselwerk te zien als men dichterbij komt.

Recente ontwikkelingen

Het Spaarndammercarré is enkele jaren geleden volledig gerenoveerd. Veel oorspronkelijke versieringen zijn teruggebracht en de woningen zijn sterk gemoderniseerd. Tegenwoordig maakt het complex deel uit van een vereniging van eigenaren.

Gebruikte bronnen

1. Vladimir Stissi, Amsterdam, het mekka van de volkshuisvesting: sociale woningbouw 1909-1942 (Uitgeverij 010, 2007).
2. De Key, Spaarndammercarré, Eigen uitgave.

Ingezonden door: Peter Mannot (De Key)

Peter Mannot (De Key)

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.