Introductie

Van der Meij, pionier van de Amsterdamse School!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Snijdersberg 10, Geulle
Adres(sen) Snijdersberg 10
Postcode(s) 6243 AT
Plaats (provincie) Geulle (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Van der Meij
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) Joan van der Meij
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1910 - 1910
Huidige eigenaar onbekend
Huidige functie Landhuis
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 507231

Achtergrond

Deze villa is het huis geweest van de bekende Amsterdamse School-architect Joan Melchior van der Meij. Hij kocht in 1910 een 16e eeuwse vakwerkboerderij en verbouwde deze naar eigen inzicht. Hier paste hij voor het eerst architectonische elementen toe die later kenmerkend zouden worden voor de Amsterdamse School-stroming. Enkele jaren later ontwierp en bouwde hij het Scheepvaarthuis te Amsterdam, één van de hoogtepunten van de Amsterdamse School.

Exterieur

In feite stond hier - op de Snijdersberg te Geulle - de wieg van de Amsterdamse School. In deze villa in Geulle zijn al de bekende kenmerken te zien van deze architectuurstroming, zoals het gebruik van vensters met roedeverdeling, en een forse schoorsteen van gemetselde baksteen. Ook de zwierige halfcirkelvormige open hekken in de tuinmuur – waarbij het metselwerk meegolft - moeten genoemd worden. Deze tuinmuur bestaat uit baksteen en heeft een ingangsdeur met opengewerkt hek. In deze muur paste Van der Meij opengewerkte hekken toe (de meest zijn nu echter verdwenen), met de gedachte dat hier makkelijk struiken door konden groeien om zodoende de overgang tussen binnen en buiten minder abrupt te maken. De villa heeft een L-vormige plattegrond waarbij het atelier dwars staat op het woongedeelte. Het dak is van riet; dit geeft aan de villa het karakter van een landhuis. De muur van mergelsteen, links van de ingang herinnert nog aan de oorspronkelijke boerderij.

Van der Meij pendelde met de trein tussen Geulle en Amsterdam waar hij een architectenbureau had. In Geulle bemoeide hij zich niet veel met het dorpsleven, zijn vrouw echter wel. Zij zorgde onder meer voor de zieken en armen van het dorp. Een gedenksteen in de tuinmuur met de tekst “hier woonde mevrouw Van der Meij 1881-1955 zij ging weldoende rond" herinnert hier nog aan.

Interieur

Veel van het interieur moet nog aanwezig zijn, niet toegankelijk.

Gebruikte bronnen

1. Michiel Kruidenier en Paul Smeets, Joan Melchior van der Meij architect; Pionier van de Amsterdamse School. (Rotterdam nai010, 2014).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/45571

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Was verbaasd dat op jullie website dit huis nog niet was beschreven, heb maar eens actie ondernomen...

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.