Introductie

Architect Jos. Donders was decennia lang actief in zijn woonplaats Tilburg en heeft een grote stempel op de stad gedrukt. Tien van zijn gebouwen zijn beschermd als rijksmonument, 31 als gemeentelijk monument en nog eens negen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Een van de rijksmonumenten is dit schoolgebouw.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Sint-Theresialyceum (v.m.), Tilburg
Adres(sen) Oudedijk 9
Postcode(s) 5038 VM
Plaats (provincie) Tilburg (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Congregatie van de Zusters van Liefde
Oorspronkelijke functie Middelbare School
Betrokken architect(en) Jos. Donders
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1931
Huidige eigenaar
Huidige functie Middelbare School
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 521093

Achtergrond

In 1926 werd een gymnasium voor meisjes opgericht met Sint-Theresia van Lisieux als patrones. Oorspronkelijk kreeg de school onderdak in het moederhuis van de congregatie van de Zusters van Liefde aan de Oudedijk, maar in 1931 kwam een nieuw gebouw gereed ontworpen door de Tilburgse architect Jos. Donders (1867-1960).

Exterieur

Het drielaags gebouw op L-vormige plattegrond wordt aan de straatzijde opvallend gedomineerd door de halfronde erker die over de gehele gevel doorloopt. Een gemetseld kruis tussen het siermetselwerk vormt de bekroning van de erker.

Een stalen roedeverdeling verdeelt de glaspartij van de erker in 12 verticale en 11 horizontale delen. Oorspronkelijk zat er in de glazen erker een, door Jan Joszoon Donders ontworpen, langs alle verdiepingen doorlopende voorstelling in glas-in-lood van Theresia van Lisieux, de naamgeefster van de school, en van St. Jozef met symbolen van wetenschap en kunst.

De erker samen met de eenvoudige dubbele toegangsdeuren wordt aan beide zijden over de volle lengte van het gebouw geflankeerd door sterk uitkragende gewelfde delen van reliëfmetselwerk. Het overige gedeelte van de gevel boven de begane grond is uitgevoerd in golvend metselwerk dat aansluit bij de hoog in de gevel geplaatste vensters. Zowel deze vensters als die op de begane grond hadden oorspronkelijk alle glas-in-loodramen.

Recente ontwikkelingen

Midden jaren 60 is het lyceum verhuisd naar de Prof. Cobbenhagelaan als jongens- en meisjesschool voor havo, atheneum en gymnasium op katholieke grondslag, maar zonder formele verbinding met de congregatie. In het gebouw op de Oudedijk kwam later een pedagogische academie en daarna de St. Jozefmavo, die er nog steeds gehuisvest is.

Gebruikte bronnen

1. Wout van Bommel, Het Tilburg e.o. van architect Jos. Donders Toen (1898-1940) en Nu (Uitgeverij Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed te Tilburg, 2010).
2. drs. J.P.W.A. van Dijk, Architectuur en Stedenbouw in de gemeente Tilburg 1850-1940 (Waanders Uitgevers te Zwolle, 2001).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/55641
2. http://www.salindo.nl/amsterdamse-school/Theresialyceum-oude-dijk.htm
3. http://www.architectuurgidsmiddenbrabant.nl/project/klooster-en-school

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Door zijn golvende gevel en de dominant geplaatste glazen erker, een opvallend gebouw.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.