Introductie

Dit is een blok van vier villa's en ligt in het Villapark van Maastricht. Deze wijk ligt ten zuiden van het centrum dichtbij de linker Maasoever.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Sint Lambertuslaan 23-29, Maastricht
Adres(sen) Sint Lambertuslaan 23-29
Postcode(s) 6212 AR
Plaats (provincie) Maastricht (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever W. Hommes
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen
Betrokken architect(en) Alphons Boosten
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 506662

Achtergrond

Het Villapark kent een lange ontwikkelingsperiode. De oudste villa stamt uit 1889 en de jongste uit 1932. Aanvankelijk werd één villa op een kavel gebouwd, maar voor velen was dit een maatje te groot, met name financieel. Daarom ging in 1920 de bouw van dit park stagneren. De gemeente Maastricht besloot daarop dat voortaan per kavel één bouwvolume werd toegestaan, maar dat dit bouwvolume uit twee, drie of vier huizen mocht bestaan. Deze clustervilla's werden met name in de omgeving van de Sint Lambertuslaan gebouwd en werden door Alphons Boosten ontworpen.

Exterieur

De huizen werden in expressionistische stijl ontworpen en liggen op een - aan de straatzijde - boogvormig kavel. Dit ensemble van vier woningen heeft nadrukkelijk aanwezige leisteenkappen en moet als zodanig een enigszins symmetrische indruk geven, waarbij met name de huizen zelf veelal asymmetrische gevelindelingen hebben.

De tussenwoningen hebben trapeziumvormige erkers en hebben – voor Boosten typisch – een zaagtandbeschot. De beide hoekwoningen (nrs. 23 en 29) hebben een meer asymmetrische gevel. No. 23 heeft een rondboogvormige paneeldeur met een portiek en risalerende lijst. Glas-in-lood zijlichten flankeren deze lijst.

No. 29 heeft een dubbele erker zonder zaagtandbeschot onder een breed uitkragende luifelgoot. Door de plaatsing van de erker ontstaat in de zijgevel een verdiept portiek waarin de geornamenteerde toegangsdeur is geplaatst. De vestibule heeft een zijlicht waaronder een rode keramische brievenbus is geplaatst. Interessant detail is dat de luifel boven de deur aan de zijkant overgaat in een vensterstijl van het vestibulezijlicht. Verder in de zijgevel de geprofileerde aanzet van de schoorsteen. De vier huizen zijn aan de achterkant gescheiden door trapsgewijs aflopende tuinmuren.

Interieur

De interieurs zijn over het algemeen niet goed bewaard gebleven, met uitzondering van nr. 27 dat nog een gaaf interieur heeft.

Gebruikte bronnen

1. Architectuurgids Maastricht, (Stichting Topos), pag. 104-105.

Links

1. https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monuments/506662

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Interessant is dat hoewel de huizen verschillend zijn qua uiterlijk er toch sprake is van een eenheid. Opvallend is de licht boogvormige voorgevel van het blok die meebuigt met de straat.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.