Introductie

De parabool is in deze kerk van de Amersfoortse architect Van Gent veelvuldig aanwezig.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Sint Joris op ’t Zand, Amersfoort
Adres(sen) Het Zand 13
Postcode(s) 3811 GB
Plaats (provincie) Amersfoort (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Oud-katholieke parochie van de Heilige Georgius
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) W. van Gent
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar
Huidige functie Kerk
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517741

Achtergrond

De Sint Joris op 't Zand of de Heilige Georgiuskerk is een oudkatholieke parochiekerk in de binnenstad van Amersfoort. Op deze plek (tussen Het Zand, Boldersstraat en Achter Het Oude Weeshuis) heeft sinds 1692 een katholieke schuilkerk gestaan; daarvoor was er een weeshuis gevestigd en nog vroeger een begijnhof. In 1927 werd naar ontwerp van de Amersfoortse architect W. Van Gent (1892-1961) een nieuwe kerk gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.

De oud-katholieke kerk van de Heilige Georgius is een rijksmonument "vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een zaalkerk, vormgegeven in de stijl van de Amsterdamse School met een samenhang tussen exterieur, interieur en meubilair. Het kerkgebouw is tevens van ensemblewaarde als markant element in een reeks gebouwen met een oud- of rooms-katholieke geschiedenis. De zaalkerk vormt een belangrijk onderdeel in het oeuvre van architect W. van Gent."

Exterieur

Het is met name de entree die onmiskenbaar kenmerken van de Amsterdamse School toont. De paraboolvormige portiek (voorzien van bakstenen in drie kleuren) wordt geflankeerd door halfronde muurdammen en een in radialen gemetselde vorm. Het leidt naar drie deuren, waarvan een paraboolvormige dubbele deur, met krulvormig sierbeslag en stervormige deurknoppen, toegang tot de kerkzaal geeft. Een eveneens paraboolvormige plafonnière van glas in lood maakt het geheel compleet.

Het verder in strakkere lijnen vormgegeven gebouw is voorzien in siermetselwerk en (veelal abstract) glas in lood. De ranke risalerende kerktoren, bijna losstaand links naast de entree, heeft een zadeldak en klokken met expressief vormgegeven wijzerplaten. Het getrapte zadeldak doet denken aan die van de (verwoeste) gereformeerde kerk in Weesp van Egbert Reitsma.

Interieur

De website van Open Monumentendag maakt duidelijk hoe bestaande elementen het interieur van de nieuwe kerk bepaalden. “Binnen komt de paraboolvorm [van de entree, red.] terug in de ruimte en in de kerkbanken. De maten van de kerk werden gedeeltelijk bepaald door de meegenomen inventaris van het oude kerkgebouw aan de Muurhuizen. Zo is de afmeting van de boog, die schip en priesterkoor scheidt, bepaald door de lengte van de fraai gesneden 17de-eeuwse communiebank. In het schip hangen 17de-eeuwse schilderijen uit de zogenoemde Utrechtse school, onder andere van de bekende schilder Hendrick Bloemaert. Hoogtepunt is het 16de-eeuwse schilderij met de vondst van het miraculeuze beeldje in 1444. De resten van dit beroemde beeldje bevinden zich in een laat-17de-eeuwse reliekschrijn in de voormalige doopkapel. De 542 wonderbaarlijke genezingen door het beeldje staan beschreven in het 16de-eeuwse Mirakelboek.”

Zie Reliwiki voor een uitgebreide foto-impressie van het interieur.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Joris_op_%27t_Zand
2. https://cultureelerfgoed.nl/monumenten/517741
3. http://www.openmonumentendag.nl/monument/amersfoort-oud-katholieke-kerk-van-de-h-georgius-st-joris-op-t-zand/
4. http://amersfoort.okkn.nl/pagina/34/kerkgebouw
5. http://www.kerkpleinamersfoort.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=15005
6. http://reliwiki.nl/index.php/Amersfoort,_Het_Zand_13_-_Sint_Georgius

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De eerste keer dat ik toevallig op de kerk stuitte was ik net te laat voor de wekelijkse Open Kerk op zaterdag; de tweede keer was ik wel op tijd maar was de kerk toch gesloten. Niettemin: erg mooie entree!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.