Introductie

Stoere schuur in Amsterdamse Schoolstijl op het Groningse platteland.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Schuur bij Ewsum, Middelstum
Adres(sen) Oosterburen 1
Postcode(s) 9991 NB
Plaats (provincie) Middelstum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Atelier / Werkplaats
Betrokken architect(en) S.A. Veenstra
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932 - 1932
Huidige eigenaar
Huidige functie Atelier / Werkplaats
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 515610

Achtergrond

De borg Ewsum bij Middelstum ligt markant in het open landschap. De borg is eeuwenlang in bezit geweest van de familie Van Ewsum. In de loop van de eeuwen groeide hij uit tot één van de fraaiste van de Ommelanden. Ooit heeft de borg 1899 ha land en zes boerderijen in bezit gehad. Nadat de meeste gebouwen waren vervallen of gesloopt, lag het borgterrein enkele decennia onbeheerd. In 1916 werd het terrein gekocht door Siemon Ludolf Vinhuizen. In 1932 laat hij door architect Sietze Albert Veenstra een grote boerenschuur in de stijl van de Amsterdamse School bouwen achter het oostelijke schathuis, dat nog uit de 17e eeuw dateert.

Exterieur

Het gaat om een bakstenen gebouw met één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder rietgedekte wolfdaken met zakgoot. De wolfseinden zijn praktisch verticaal. Opvallend zijn onder meer (aan de noordgevel) de halfronde dakkapellen met rietdekking, langzaam tunnelvormig oplopend en tenslotte verdwijnend in het dakvlak, (aan de zuidgevel) de zeer lange dakkapel met tien gekoppelde vensters aan de zuidgevel, de langgerekte opbouw met ventilatiespleten op de daknok, de overhoekse vierkante dakruiter met ventilatiespleten en een windvaan. De westgevel heeft aan de noordzijde een dubbele inrijdeur met links ervan een ingemetselde bouwsteen "S.L.Vinhuizen * I.Dijksterhuis, 19 mei 1932"; de rest van de gevel is blind en verbonden met het schathuis. Ook de zuidgevel heeft een dubbele inrijdeur.

De schuur is een rijksmonument, van algemeen belang vanwege de ouderdom, de bijzondere architectuur, de relatief grote uniciteit, en de cultuurhistorische waarde.

Interieur

Het gebouw is nog steeds in gebruik als schuur en werkplaats.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders, Versteende welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek, 2007).

Links

1. http://historischleek.nl/html/BorgEwsum.html
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ewsum_(borg)
3. http://www.opewsum.nl/
4. http://rijksmonumenten.nl/monument/515610/ewsum:-schuur/middelstum/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik bekeek de schuur op een fietstocht langs dorpen en Amsterdamse School-kerken.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.