Introductie

Een klein huisje in de Groningse variant van de Amsterdamse School, van een onbekende architect.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Schoolstraat 3, Aduard
Adres(sen) Schoolstraat 3
Postcode(s) 9831 RZ
Plaats (provincie) Aduard (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Onbekend
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1936
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Over de geschiedenis van dit vrijstaande woonhuis in de Schoolstraat van Aduard heb ik niets kunnen vinden. Het kadaster noemt 1936 als bouwjaar.

Exterieur

Dit is het derde pand uit Aduard op Wendingen. Net als de beide andere panden is het een vertegenwoordiger van de Groninger variant van de Amsterdamse School. Alleen is het een zeer bescheiden variant en lijkt het op tientallen andere huizen in deze stijl die we in de provincie Groningen aantreffen, vaak van anoniem gebleven architecten. Ik zie met name overeenkomsten met de woning Oudeweg 2 te Eenrum.

Voor wie het huis naar ontwerp van architect Reitsema om de hoek in de Burgemeester Seinenstraat 72 kent, vallen direct overeenkomsten op. Zozeer zelfs dat men het idee kan krijgen met een eenvoudig ontwerp van Reitsema van doen te hebben. Voor zover ik heb kunnen achterhalen is Reitsema echter niet de ontwerper en dit lijkt mij ook niet waarschijnlijk. De overeenkomsten betreffen met name de inpandige ingangspartij aan de linker kant, voorzien van een pilaar, en de blokvorm op de rechter hoek. Deze blokvorm vinden we ook bij Reitsema's pand aan de Heereweg 18 in Aduard.

Karakteristiek voor het huis in de Schoolstraat zijn verder de verschillende kleuren baksteen (gesinterd paars en glad rood), bescheiden ornamentiek boven de ramen van de eerste verdieping, in de nok en aan de schoorsteen, evenals de betonnen latei boven de ingangspartij en de erker.

Interieur

Glas in lood is aanwezig in de drie raampjes van de hal.

Recente ontwikkelingen

Op Google Streetview is te zien dat de betonnen latei boven de ingang een paar jaar geleden nog rood was. Tegenwoordig is die zwart. De ramen lijken mij gemoderniseerd.

Links

1. https://aduard.kadasterdata.nl/schoolstraat/3

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam het pand tegen toen ik door Aduard fietste en dacht even met een Reitsema van doen te hebben.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.