Introductie

Aan de zogenaamde 'As van Berlage' in de Utrechtse wijk Zuilen (het Y-vormige stratenplan dat doet denken aan die in de Amsterdamse Rivierenbuurt) staat dit schoolgebouw met onvervalste Amsterdamse School-elementen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Schoolgebouw Van Hoornekade, Utrecht
Adres(sen) Van Hoornekade 6
Postcode(s) 3554 AW
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Vereniging Eene School met den Bijbel
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Albert Kool
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1930
Huidige eigenaar
Huidige functie Basisschool
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 3440121

Achtergrond

Dit schoolgebouw werd in 1929/1930 gebouwd als 'Protestantse school voor lager onderwijs en Fröbelschool'. Het ontwerp kwam van architect Albert Kool en het kreeg de naam Groen van Prinstererschool. Vandaag de dag huist in het gebouw de Ludgerschool, een katholieke basisschool.

Exterieur

De school heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond en bestaat uit een strak vormgegeven lokalenvleugel van twee bouwlagen met plat dak en een hoger opgetrokken kopgedeelte. Dit kopgedeelte bevindt zich aan de rechterzijde en bevat de ingangspartij, het trappenhuis en de voorzieningen voor het onderwijzend personeel. Dit deel is duidelijke beïnvloedt door de Amsterdamse School. De ronding in de gevel aan de linkerkant van het kopgedeelte komt uit in de entree met een expressieve houten voordeur.

Direct naast deze deur zit in de bakstenen muur een ingemetselde brievenbus met de tekst 'brieven', waarvan de expressieve letters helaas redelijk versleten zijn. Rechts naast de ingang bevindt zich een onvervalst puntkozijn. Twee redelijk sobere vlaggenmasthouders met masten met een ornamenten in de top sieren het kopgedeelte (de linker is getuige archieffoto's enige tijd weggeweest) en oorspronkelijk stond in sierlijke gevelleters 'Groen van Prinstererschool' en '1930' boven de voordeur; vandaag de zijn die helaas niet meer aanwezig.

De lokalenvleugel is met z'n kleine vensters vrij gesloten aan de straatzijde op het noorden. Hier bevindt zich ook de gang. De zes lokalen bevinden zich aan de zonnige zuidzijde, waar zich ook de speelplaats bevindt.

Het gebouw is een gemeentelijk monument. De beschrijving meldt: "De architectuur is soberder dan die van de rijk vormgegeven schoolpaleizen uit de jaren 1920-1930, maar toont nog grote verwantschap met deze scholen. De massawerking van het kopgedeelte, de vormgeving van het trappenhuis (de ronding in de gevel) en de detaillering van de toegang en toegangsdeur zijn fraai vormgegeven. Het schoolgebouw is van cultuurhistorisch belang vanwege de architectonische vormgeving en tevens van belang als gaaf voorbeeld van scholenbouw in de overgangsfase van de bouw van schoolpaleizen uit de jaren '20 van de 20ste eeuw naar die met een functionalistische soberheid."

Op de gevel naast de ingang is een gedenkplaat aangebracht voor Cornelis Odijk. De jeugdige Odijk kwam op 7 mei (en dus niet 5 mei zoals op de gevelplaat staat) om bij een gevecht tussen Duitse troepen en een eenheid van de Binnenlandse Strijdkrachten, die op de zolderverdieping van het schoolgebouw een wapendepot hadden.

Interieur

Ik heb zelf niet binnen kunnen kijken, maar een foto in het boek De Amsterdamse School in Utrecht en een blik door de smalle vensters van het trappenhuis laten wanden zien met gele tegels, en een trap met blauwe, rode en gele accenten.

Gebruikte bronnen

1. Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Utrecht. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Free Musketiers 2014).

Links

1. https://gemu.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=3ddf356700344e4ea0ad661a5ae330b8
2. http://www.nieuws030.nl/achtergrond-1940-1945/een-gedenkplaat-voor-cornelis-odijk/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik werd op dit gebouw geattendeerd door Douwe Wits, researcher én kleinzoon van architect Albert Kool.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.