Introductie

Het 'tweelingbroertje' van het schoolgebouw aan de Batjanstraat.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Schoolgebouw President Brandstraat, Amsterdam
Adres(sen) President Brandstraat 27-29
Postcode(s)
Plaats (provincie) Amsterdam
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Dienst der Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Huidige functie Lagere School
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Deze dubbelschool (kleuter- en lager onderwijs) is een van de vele schoolgebouwen die in de Transvaalbuurt zijn gebouwd in de tijd dat de oude Joodse buurt in het Centrum gesaneerd werd. Veel Joodse mensen zijn toen naar deze buurt gekomen.

Exterieur

Deze school is aan de buitenkant heel erg sober. De enige frivoliteiten zijn de hoekpartijen waarin de toegangsdeuren zijn opgenomen. De betonnen (?) luifels maken, tezamen met het metselwerk van de hoeken, een soort 'zwiep' naar het midden van de gevel. (Op de foto geaccentueerd door het groene mos). Daarboven lijkt de muur in tweeën gedeeld en rond naar elkaar toegevouwen te zijn tot de dakrand. Daarboven een inspringend hoger gedeelte om de gevel af te sluiten. De beneden- en eerste verdieping hebben 13 dubbele ramen door roeden verdeeld in horizontale vakjes. De ramen aan de deurkant zijn aan de onderkant langer dan de overige ramen. Deze onderstukken zijn niet in een houten maar in een stenen kozijn gevat en de ramen zijn niet in horizontale vakken verdeeld. Op de hoogste verdieping bevinden zich 26 kleine vierkante ramen. Ter hoogte van de bovenste verdieping is aan de uiteinden van de gevel een granieten (?) siersteen aangebracht.

Recente ontwikkelingen

De school dient als tijdelijk onderkomen (2017) voor de nieuwe, achter de oude gevel, te bouwen alles-in-een-school De Nieuwe Kraal in de Christiaan de Wetstraat. De oorspronkelijke naam van de afgebroken school was Christiaan de Wetschool.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).

Links

1. https://020apps.nl/1850-1940/President_Brandstraat/27-29
2. https://geheugenvanoost.amsterdam/page/28008/president-brandschool

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Soms kom je tijdens je zoektocht naar Amsterdamse School objecten voor een verrassing te staan. Zo ook bij deze school. Hij lijkt namelijk als twee druppels water op de Batjanschool, thans Batjanzaal die ik al eerder beschreef. De Batjanschool is gerestaureerd en verbouwd, de President Brandschool is misschien ooit wel verbouwd, maar aan de buitenkant is daar weinig van te zien. Het enige dat veranderd is zijn de ramen bij de deuren met het verlengde onderstuk. Daar zijn de onderkozijnen nu van beton. Op een oude foto van de Dienst Publieke Werken is te zien dat deze ramen gelijk zijn geweest aan die van de Batjanschool.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.