Introductie

Eén van de vele scholen van de hand van de Dienst Publieke Werken, die in het Interbellum veel in de Amsterdamse Schoolstijl heeft gebouwd.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Schoolgebouw Insulindeweg, Amsterdam
Adres(sen) Soembawastraat 77, Javaplantsoen 24
Postcode(s) 1095 VZ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Publieke Werken, Jan Leupen
Andere betrokken kunstenaars Anton Kurvers
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar
Huidige functie Middelbare School
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Hoewel het grootste geveldeel van deze dubbele school voor lager onderwijs aan de Insulindeweg ligt, bevinden de ingangen zich aan de Soembawastraat en het Javaplantsoen. Het stond ook bekend onder de naam Van Deventerschool.

Exterieur

Het is een goed voorbeeld van een latere Amsterdamse School-school: in z’n geheel een strak ontwerp bestaande uit kubistische volumes met redelijk spaarzaam siermetselwerk, maar toch nog rijkelijk voorzien van expressieve details. Het drie bouwlagen tellende volume aan de Insulindeweg gaat in de Soembawastraat over in twee bouwlagen. Het spel hier van de diverse bouwvolumes, waaronder een ondiepe concave erker, laat zien dat de ontwerpen in de loop der tijd een stuk strakker zijn geworden, maar dat bijna speelse elementen nog immer te vinden zijn.

De beide entrees zijn rondbogen, voorzien van siersmeedijzeren hekwerken. De raampartijen zijn blikvangers: het volume aan de Insulindeweg heeft ook vandaag de dag nog de duizelingwekkende roedeverdeling en een hoog rondboogvenster. In de zijstraten bevinden zich meerdere ruitvormige venstertjes. Een gevelornament met Andreaskruizen aan de Insulindeweg doet denken aan een vlaggenmasthouder.

Hoewel het gebouw in redelijke staat lijkt te zijn, zijn er in de loop der tijd toch meerdere aanpassingen geweest. Grootste gemis zijn de verdwenen glas-in-loodramen naar ontwerp van Anton Kurvers. Slechts één van de zeven ruitvormige vensters (aan de Soembawastraat) heeft nu nog glas in lood (twee venstertjes aan het Javaplantsoen zijn zelfs helemaal dichtgemaakt); die in de hoge vensters aan de Insulindeweg en het Javaplantsoen zijn helaas ook verdwenen. Wat zal ermee gebeurd zijn? Ook waren de vensters aan weerszijden van beide ingangen oorspronkelijk een stuk smaller, en was het perkje aan de Insulindeweg een gemetselde plantenbak.

Recente ontwikkelingen

Tegenwoordig zit in het gebouw aan het Javaplantsoen de LUKA Praktijkschool.

Gebruikte bronnen

1. Pim van Schaik, Publieke Werken. Hoeksteen van de Amsterdamse School 1915-1935 (Stokerkade, 2018).

Links

1. https://geheugenvanoost.amsterdam/page/47075/van-deventerschool

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Markant gebouw aan het eind van de Insulindeweg.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.