Op het moment van schrijven (maart 2017) resteert niet meer dan de voorgevel van dit schoolgebouw, een van de maar liefst 14 scholen die vlak voor de oorlog in de Transvaalbuurt te vinden waren.

Officiële of officieuze naam Schoolgebouw Christiaan de Wetstraat, Amsterdam
Adres(sen) Christiaan de Wetstraat 23
Postcode(s) 1091 NG
Plaats (provincie) Amsterdam
Huidige staat Deels gesloopt
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) A.R. Hulshoff, Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars Hildo Krop
Aanvang en oplevering 1922
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Huidige functie
Soort monument

Over de geschiedenis van deze school kan ik niet zoveel vertellen. Ik heb nauwelijks gegevens kunnen vinden. De school is gebouwd in de tijd dat de Transvaalbuurt gerealiseerd werd. In deze buurt kwamen veel Joodse mensen te wonen die moesten verhuizen omdat de oude Jodenbuurt gesloopt werd. Op de website van het Geheugen van Oost staan diverse verhalen van en over al dan niet Joodse leerlingen. Toen de Christiaan de Wetschool samenging met kleuterschool De Klaproos kreeg het de naam De Kaap.

In brieven van de school aan de omwonenden wordt toegelicht waarom het gebouw gedeeltelijk gesloopt wordt: "Het oude schoolgebouw is verouderd. De indeling van het oude gebouw past niet in het nieuwe concept van de alles-in-één-school, waarbij kinderopvang en basisonderwijs met elkaar verweven zijn. Binnen dit concept werken de openbare basisschool De Kaap en Partou Kinderopvang samen om kinderen van 0 tot 13 jaar onderwijs, begeleiding en ontspanning aan te bieden waarin ‘spelen=leren=ontwikkelen’ centraal staat. Het oude schoolgebouw van De Kaap wordt gesloopt. Vanwege de monumentale status van de voorgevel, blijft deze staan. Achter de voorgevel wordt een nieuw pand gebouwd waar de alles-in-één-school in komt."

Het opmerkelijke aan dit beeldmateriaal is, dat alleen de voorgevel van het gebouw, zwaar ondersteund, nog overeind staat. Achter de oude gevel wordt een nieuwe school gebouwd. Op een oude foto uit het Stadsarchief is te zien dat de school een parterre heeft met een rij hoog geplaatste ramen, waarschijnlijk de gang. De niet zo grote vierkante ramen liggen twee aan twee naast elkaar. Tussen die gepaarde ramen komt de gevel een ietsje gebogen naar voren met een geblokt sierrandje aan de onder en bovenkant met een donkere steen en een grijze steen (of beton) Dat laatste is op mijn foto niet te zien. Ik kon niet dicht genoeg bij komen.

Onder de ramen van de eerste verdieping houten bloembakken die rusten op houten consoles. De net niet vierkante ramen op de tweede verdieping vormen een aaneen gesloten rij. Hierboven een overkragende dakgoot. Aan de zijkanten van de gevel, waarschijnlijk de voormalige trappenhuizen, hebben een verhoogde gevelrand.

De eentonige gevel is versierd met vier kalkstenen beeldhouwwerkjes van 70 cm. Hildo Krop heeft ze waarschijnlijk taille directe in vijf dagen gemaakt. Ik heb er twee kunnen fotograferen. Ik kon niet bij de andere twee aan de linker kant van de gevel bij de ingang. Een gevelsteen stelt een leeuw en en vos voor, de andere een zittende vos.

Van het interieur staat niets meer overeind.

De voormalige Christiaan de Wetschool, thans De Kaap, is gesloopt omdat hij niet geschikt was voor de alles-in-één-school. Achter de monumentale voorgevel wordt een nieuw schoolgebouw gemaakt.

1. E.J. Lagerweij- Polak, Hildo Krop (SDU/Openbaar Kunstbezit, 1992).
2. Loek Vlerken, Wim Heij, Hildo Krop. Stadsbeeldhouwer van Amsterdam (Instituut Collectie, 2013).
3. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).

1. www.timswings.nl/hildokrop/werken-in.../b-30-christiaan-de-wet-school-amsterdam/
2. http://dekaap.amsterdam/category/de-nieuwe-kaap/
3. http://museumzondermuren.com/?pid=nieuws&sid=28
4. http://dekaap.amsterdam/ontwerp-van-het-nieuwe-schoolgebouw/

Van de week vertelde iemand mij over de gestutte voorgevel.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard