Introductie

Architect Maas heeft in Utrecht enkele fraaie schoolgebouwen ontworpen met onmiskenbaar Amsterdam School elementen. Dit latere exemplaar laat duidelijk een verzakelijking zien.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Schoolgebouw (vm), Van der Mondestraat, Utrecht
Adres(sen) Van der Mondestraat 30
Postcode(s) 3515 BH
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) W.A. Maas
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 3440193

Achtergrond

Dit schoolgebouw werd in 1929 gebouwd naar een ontwerp van de architect W.A. Maas als de Gerardus Majellaschool, een R.K. meisjesschool voor lager onderwijs.

Exterieur

In de monumentenbeschrijving wordt dit gebouw tot de Nieuwe Zakelijkheid geschaard, en daar valt, zeker als je de lokalenvleugel bekijkt, wel wat voor te zeggen. Maar wie vanuit Tuinwijk op dit gebouw stuit kan niet anders dan aan de Amsterdamse School denken. Het is het concave, plastisch vormgegeven geveldeel wat uitmondt in een convexe 'uitbouw' met vlaggenmast aan de Van der Mondestraat wat hiervoor zorgt, net als de brede vensters hierin met gekleurd glas in lood. Maas laat het kopgebouw op de hoek van de Van der Mondestraat en de Melis Stokerstraat, waar oorspronkelijk de dienstruimten en het trappenhuis zaten, alle aandacht trekken. De lokalenvleugel is - zeker aan de straatkant - een stuk soberder en geslotener. Dit zien we in Utrecht bijvoorbeeld ook terug in het gebouw aan de Van Hoornekade. Anders dan dat gebouw - en zeker anders dan Maas' eerdere ontwerpen in Utrecht - heeft dit object weinig ornamentering.

Het gebouw heeft een lichte baksteen; de plint in van een donkerder steen. De lokalenvleugel langs de Melis Stokestraat bestaat uit twee bouwlagen en een kap. De lokalen zijn op het zonnige zuiden georiënteerd, de gang aan de straatzijde op het noorden. De straatgevel is vrij gesloten, in tegenstelling tot de zuidgevel die op het schoolplein uitkijkt. De vensters van de lokalen hier hebben grote houten ladderramen. Een lage aanbouw van één bouwlaag, die haaks op het kopgebouw staat, completeert de school. Wat de oorspronkelijke functie hiervan was is niet duidelijk.

Opvallend is dat de sobere maar fraai gesitueerde vlaggenmast oorspronkelijk niet op deze plek zat. De archieffoto laat zien dat deze op de begane grond stond, tegen de lage uitbouw aan.

Recente ontwikkelingen

Meeder Architectenbureau was verantwoordelijk voor de transformatie van schoolgebouw naar appartementen. Van hun website: ‘Na een lang en ingewikkeld proces is de school verbouwd tot 6 woningen. Er is uiteindelijk gekozen voor een indeling met grote woningen in een verticale verdeling, twee lokalen boven elkaar plus het zolderdeel daarboven. De lange gang op de begane grond aan de Melis Stokestraat is blijven bestaan als ontsluiting van deze vijf woningen. De “toren” met het hoofd trappenhuis en de personeelsvoorzieningen aan de Van der Mondestraat vormen samen één woning. Helaas hebben de kopers besloten in het trappenhuis vloeren aan te brengen zodat dat niet meer als geheel te zien is.’

Gebruikte bronnen

1. Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Utrecht. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Free Musketiers 2014).

Links

1. http://www.meederarchitectenbureau.nl/werk/test/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik stuitte op dit gebouw toen ik Tuinwijk aan het bekijken was. Met dank aan Meeder Architectenbureau voor het mogen plaatsen van hun foto’s.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.