Introductie

Deze voormalige dubbelschool wordt gezien als "representatief voorbeeld van schoolarchitectuur in de jaren '20 door de toenmalige gemeentelijke dienst Publieke Werken." (bron: monumentenregister)

Specificaties

Officiële of officieuze naam School voor GLO, Amsterdam Nieuwendam - exterieur
Adres(sen) Wognumerplantsoen 2-4
Postcode(s) 1023 EP
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Publieke Werken
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Publieke Werken, C.B. Posthumus Meyjes
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925 - 1926
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Huidige functie Basisschool
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 1002184

Achtergrond

In de zuidoostelijke punt van het tuindorp Nieuwendam (Amsterdam Noord) gelegen dubbele christelijke school voor Gewoon Lager Onderwijs in kubistisch-expressionistische trant. De aanbesteding vond plaats op 6 april 1925, de nummering op 23 november 1926. De bouwtekeningen zijn afkomstig van de gemeentelijke dienst Publieke Werken. De architect van deze school is niet bekend. Vermoedelijk gaat het om C.B. Posthumus Meyjes of het was geheel in handen van Publieke Werken.

Exterieur

Het gebouw bestaat uit verschillende kubische bouwvolumes, voorzien van in- en uitspringende muurvlakken, onder platte daken met rechte gevelbeëindiging. Er is een langgerekt lager middendeel tussen twee verticale dwarsvleugels met verspringende en in hoogte verschillende bouwmassa's, alwaar de ingangspartijen zich bevinden. Boven beide ingangspartijen zijn bakstenen schoorstenen aangebracht, voorzien van natuurstenen luifels. Sommige bouwvolumes zijn eveneens voorzien van sterk uitkragende luifels. De leslokalen zijn aan de achterzijde (Z) van het gebouw gelegen; aan de voorzijde (N) bevinden zich de trappenhuizen en de gangen.

Het middendeel en het linkerdwarsvolume (W) zijn op de verdieping voorzien van een in Amsterdamse School-stijl gedetailleerde aaneengesloten reeks kleine vensters. Op de begane grond wordt de vensterrij onderbroken door een reeks van vijf gekoppelde, verticaal geplaatste vensters. Rechterdwarsvolume (O) voorzien van groot verticaal geleed venster en kleiner kruiskozijn boven de ingang. Linkerzijgevel(W) voorzien van smal, laddervormig geleed venster en iets breder, doch ook verticaal geleed venster in rechterzijgevel(O). De achtergevel waaraan de leslokalen zijn gelegen is voorzien van regelmatig in de gevel geplaatste negenruits-vensters. De gevels zijn op de hoeken voorzien van siermetselwerk.

Interieur

In het interieur is een mooi trappenhuis bewaard. Het bestaat uit speelse rode leuningen en langwerpige ramen met smalle strookjes geel en blank glas. Er zijn overeenkomsten met andere trappenhuizen in scholen van Publieke Werken, maar het gaat toch om een individueel ontwerp. Het interieur wordt hier beschreven en getoond.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is een aantal jaren geleden volledig gerestaureerd. Het was langere tijd in gebruik bij het Orion College. Sinds juli 2017 is het de locatie van Vrije School Kairos.

Gebruikte bronnen

1. Pim van Schaik, Publieke Werken. Hoeksteen van de Amsterdamse School 1915-1935 (Stokerkade, 2018).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/46493
2. http://vrijeschoolkairos.nl/locatie-3/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De rode baksteen en het spel van verticale en horizontale lijnen vind ik prachtig. De hoge schoorstenen met hun luifels lijken op uitkijkplaatsen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.