Introductie

Een twee-eenheid: de Oosterkerk en deze er naast gelegen school, beiden ontworpen door het architectenduo Kuiler en Drewes.

Specificaties

Officiële of officieuze naam School S.S. Rosensteinlaan, Groningen
Adres(sen) S.S. Rosensteinlaan 21
Postcode(s) 713 AT
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) J. Kuiler, L. Drewes
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar
Huidige functie Basisschool
Soort monument Beeldbepalend pand
Monumentnummer 101494

Achtergrond

Dit schoolgebouw is in 1927 gebouwd als lagere school naar ontwerp van de Groningse architecten Kuiler & Drewes. Het werd bijna tegelijkertijd gebouwd met de naastgelegen Oosterkerk met pastorie, die door hetzelfde architectenduo werd ontworpen. De school heette oorspronkelijk de J.C. Wirtzschool; de naam prijkte op dezelfde plek boven de entree waar nu Basisschool staat. Het is geen officieel monument, maar wel een zogenaamd beeldbepalend pand (met nr. 101494). Het is nog steeds in gebruik; nu als christelijke basisschool De Kleine Wereld.

Exterieur

Omdat het tegelijkertijd werd ontworpen en gebouwd met de naastgelegen Oosterkerk met pastorie, is het schoolgebouw stilistisch hieraan verwant. Ook dit gebouw is opgetrokken uit geelgrijze baksteen. Het bestaat uit twee bouwlagen met in totaal zes lokalen onder een schilddak, met in de nokken hiervan ornamenten.

Mooi is de wat ‘burchtachtige’ ingangspartij: een gebogen gevelwand met hierin een hoog smal venster tussen natuurstenen ornamenten en siermetselwerk in de top. Op de begane grond zit hier het portiek met een dubbele blankhouten deur met ijzerbeslag. Hierboven staat in stijlvolle belettering het woord ‘basisschool; zonder twijfel geen origineel element! Op de hoeken van het gebouw zitten rondingen met reliëfmetselwerk; op het linker exemplaar zit bovendien een smeedijzeren vlaggenmasthouder. Onder de ramen zit een dubbele laag van geglazuurde lekdorpelsteen. Het houtwerk heeft dezelfde kleur als die van de Oosterkerk: zachtgeel.

Omdat achter de school te weinig zonlicht komt, is de speelplaats aan de voorzijde van het gebouw geplaatst. Bakstenen muurtjes en een hekwerk van smeedijzer zijn langs de straatzijde geplaatst als afscherming.

Recente ontwikkelingen

In 2000 is het gebouw gerestaureerd. Een verslag hiervan meldt het volgende:

"In het kader van een voorgenomen algehele schilderbeurt heeft de eigenaar gevraagd in welke kleuren het gebouw oorspronkelijk geschilderd is geweest. Kleuronderzoek bracht geel aan het licht, op sommige plaatsen waren verschillende gele afwerklagen aanwezig. Alhoewel een met het schilderwerk van het gebouw bekende schilder aangaf dat het gebouw ook een groene afwerklaag zou hebben gehad, kon hiervan bij het onderzoek geen spoor worden teruggevonden. Tevens zijn de uit de bouwtijd daterende smeedijzeren hekken, die het schoolplein van de openbare weg afsluiten, gerestaureerd."

Gebruikte bronnen

1. Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Groningen. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Lecturium 2017).
2. Norma van der Horst, Stadjespaleizen. De Amsterdamse School in de stad Groningen (boekwerk & partners 2019).

Links

1. https://groningen.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=969283f9fa25440690124ae03b9b08f2
2. http://www.staatingroningen.nl/182/de-kleine-wereld
3. https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=226&miadt=2297&miaet=14&micode=HSBG&minr=780885&miview=ldt
4. https://gereformeerdekerken.info/2016/07/05/de-bouw-van-de-oosterkerk-te-groningen-1928-1929/
5. https://janthijsdehaanmaandboek2018.blogspot.com/2018/02/jan-thijs-de-haan-de-j.html
6. http://fotos.serc.nl/groningen/groningen/groningen-47339/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Je zou er bijna overheen kijken omdat de imposante Oosterkerk alle aandacht trekt.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.