Helaas een schim van het oorspronkelijke ontwerp, dit kenmerkende Planjer-pand in Utrecht.

Officiële of officieuze naam School De Brug, Utrecht
Adres(sen) Laan van Nieuw Guinea 20
Postcode(s) 3531 JJ
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Utrecht
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) J. Planjer
Aanvang en oplevering 1922 - 1922
Huidige eigenaar Jenaplan Scholengemeenschap Utrecht
Huidige functie Lagere School
Soort monument Gemeentelijk monument

De gemeente Utrecht had in de wijk Lombok een School voor Bijzonder Lager Onderwijs gepland. Gemeente-architect Planjer maakte het ontwerp. Later ontwierp Planjer ook de ernaast gelegen woning voor de schoolhoofd.

Het schoolgebouw is een symmetrisch pand in de taartvorm die wordt gevormd door het samenkomen van de Laan van Nieuw Guinea en de Ambonstraat. Amsterdamse Schoolkenmerken zijn direct herkenbaar, maar waren oorspronkelijk veel meer aanwezig. Gelukkig zijn enkele bewaard gebleven, zoals de karakteristieke vensters, de houten plantenbak voor het raam boven de ingang en de smeedijzeren vlaggenmasthouders. Planjer maakte spaarzaam gebruik van bijzondere baksteenverbanden. Het pand is opgemetseld in heldergele steen, als enige in de verre omgeving.

Het oorspronkelijke ontwerp is in de loop van de tijd flink aangetast. Meest in het oog springend is het lage muurtje om het schoolplein. Deze was oorspronkelijk een stuk hoger, met hierin omgekeerde paraboolvormige uitsparingen met gelijkvormige tralies. Dezelfde vorm zat in de toegangshekken, die geflankeerd werden door twee kleine poortgebouwtjes, die dienden als rijwielstalling. Dit afgeschermde schoolplein lijkt daarmee wel op die van de Da Costaschool in Utrecht. De dakranden van deze gebouwtjes waren afgezet met dakpannen. Deze foto in Het Utrechts Archief geeft een goed beeld.

De dakranden van het gebouw zelf werden zo te zien gevormd door een combinatie van vertikale baksteen met tegels ertussen. Op veel hoeken zaten kleine ornamenten. Fraai waren de korte schoorstenen die subtiel in de hoeken van de bouwvolumes waren geplaatst. Allemaal weg nu, net als de oorspronkelijke voordeuren.

Ook verdwenen zijn de twee vlaggenmasten; wat rest zijn de sierlijke houders met zielige stompjes van de masten hierin. Op archieffoto's hebben deze houders een donkere kleur, net als al het houtwerk. Tegenwoordig is alles wit geschilderd. In het gebouw zit vandaag de dag Christelijke Jenaplanschool De Brug.

1. Ronald Elink Schuurman en Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Utrecht. Vier wandelingen door de stad Utrecht.
2. Prof. Ir. J. G. Wattjes, 'Moderne bouwkunst in Utrecht'. In: Het Bouwbedrijf (nr. 9, 1925).

Richard Keijzer: Iets verscholen aan de Laan van Nieuw Guinea ligt deze school. Je ziet pas hoe symmetrisch hij is, als je er midden voor gaat staan op het schoolplein.

Aangevuld adhv archiefbeelden door Marcel Westhoff.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/