Introductie

Nieuwe foto's van deze baksteenarchitectuur in Betondorp.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Scholencomplex Zuivelplein Amsterdam
Adres(sen) Zuivelplein 7-11
Postcode(s) 1097 XD
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Nico Lansdorp, Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars Hildo Krop
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Scholencomplex in het nieuw opgezette Betondorp. Het is een complex van drie scholen. De Roosenburghschool (nr. 7), de Pieter Nieuwlandschool (nr. 9, het middengedeelte van het gebouw) en de Sweedenrijckschool (nr. 11). In de beginjaren was Betondorp heel kinderrijk, zodoende werd dit drietal scholen gebouwd. In 1936/37 nam het aantal leerlingen sterk af en werd de Roosenburghschool o.l.v. Lau Peters 'omgebouwd' tot rooms-katholieke kerk.

Exterieur

Het complex ligt aan de rand van Betondorp. Aan de voorzijde van het complex ligt het Zuivelplein, bebouwd met de karakteristieke betonnen huizen. De school is van gele baksteen in een vrij strakke Amsterdamse Schoolstijl. Specifieke kenmerken: de zijvleugels hebben een al dan niet echt trasraam, de middenschool heeft alleen een donkere plint. De gebouwuiteinden hebben een soort 'bastion' uitbouw.

De ramen van de zij-ingangen hebben een bijzondere driehoekvorm, afgewerkt met gekarteld, beschilderd zinkwerk. De zij-ingangen hebben 'kussen'-deuren. De ramen zijn meer breed dan hoog en verdeeld in kleine ramen. In de zijvleugel zijn vierkante (gang?)raampjes gemaakt. Het middendeel van de gevel springt naar voren en heeft bovenin een fraaie vlaggenstokhouder.

Naast de voordeur twee kleine beeldhouwwerken van Hildo Krop die ik pas laat opmerkte, omdat ze verscholen zijn achter coniferen. Op een van de kunstwerken is met verf of viltstift 'no. 9' geklad. Het rechter beeldhouwwerk stelt voor: een man met een zeis die korenhalmen maait. Aan de zijkant, verborgen achter de stuik, is een voorstelling gemaakt die ik niet thuis kan brengen. Waterwerken misschien. Het linker beeldhouwwerk stelt voor: een man met hoed met aan de deurkant drie schapen en drie koeien. Wat achter de struik verborgen gaat blijft onduidelijk.

Het gebouw aan de achterkant (Onderlangs) is vermoedelijk de gymnastiekzaal geweest. Tussen de gebouwen is een grote speelplaats.

Recente ontwikkelingen

In de loop der jaren zijn de scholen voor diverse onderwijsinstellingen en zakelijke doeleinden gebruikt. Momenteel zijn er in ieder geval een kinderdagverblijf en de stichting Al Maarif (alfabetisering en computerles) in gevestigd. Op de muur is een niet fraai bord met de naam van de in het gebouw gevestigde stichting opgehangen. Zonde dat er zo omgegaan wordt met kunstwerken. In de deur van de linker ingang zijn twee kussens vervangen door ramen. De rechter deurpartij is nog ongeschonden en prachtig in balans met de bakstenen hoekbouw, de vorm van het stoepje en de puntige ruit erboven. De kussens worden als het ware voortgezet in de vierkante gangraampjes met daarin een vierkant op de punt. Aan het gebouw aan het Onderlangs hangen zoveel naambordjes dat hier ongetwijfeld appartementen gemaakt zijn.

Gebruikte bronnen

1. Loek van Vlerken & Wim Heij. Hildo Krop stadsbeeldhouwer van amsterdam.

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Zuivelplein/7-11
2. www.red-amsterdam.nl/..aantasting-van-eem-fraai-voorbeeld-van-archit..
3. http://geheugenvanoost.nl/niet-zo-maar-een-gebouw
4. http://www.lowensteyn.com/betondorp/geschiedenis.html
5. http://www.eenkleineheldendaad.nl/categorie/index.php?cat=betondorp

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het gebouw is zo breed (of het plein zo klein en dicht beplant) dat het momenteel onmogelijk is het in zijn geheel te fotograferen.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.