Introductie

Voormalige dubbelschool voor LO - MTS-B: de Dongeschool en de Dintelschool.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Scholencomplex Dintelstraat Dongestraat, Amsterdam
Adres(sen) Dintelstraat, Dongestraat 5
Postcode(s) 1078 VN
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Nico Lansdorp, Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars Leo Visser, Hildo Krop, Anton Kurvers
Aanvang en oplevering 1928 - 1929
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Huidige functie Lagere School
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 526710

Achtergrond

Nico Lansdorp zou de architect van dit scholencomplex zijn. Het bevatte oorspronkelijk twee dubbele scholen voor gewoon lager onderwijs, een school voor voorbereidend onderwijs, een Industrieschool van de Maatschappij voor den Werkenden Stand en een conciërgewoning.

Exterieur

Scholencomplex met een langgerekte, licht gebogen plattegrond. De voorgevel is symmetrisch. Het gebouw staat tussen twee torens. In de voorgevel zijn twee hoofdingangen en twee lage uitbouwen. Alle daken, ook van de torens, zijn uitgevoerd als schilddaken. Onder de dakrand is een doorlopende vensterband. Hildo Krop maakte een sculptuur op de hoek van de Geulstraat en de Dintelstraat met een lezende jongen.

Interieur

In het trappenhuis op de hoek van de Geulstraat en de Dongestraat bevindt zich een vanaf de straatzijde zichtbaar langwerpig glas-in-loodvenster. De overheersende kleur is oranje en de abstracte blokjes en rechthoekjes doen denken aan glas in lood dat zich ook bevindt in gebouwen als Café Wildschut aan het Roelof Hartplein (Rutgers) en de school aan het Hygiëaplein 8-10. Een gelijksoortig glas-in-loodraam bevindt zich in de noordgevel van de huidige basisschool waarvan de ingang aan de Dintelstraat ligt. Het ontwerp van het glas in lood is van Anton Kurvers. Ontwerpen ervan zijn te vinden in het Archief Anton Kurvers, Stadsarchief Amsterdam.

De grote licht gebogen galerij aan de Dongestraat die onder het dak op drie hoog tussen de beide trappenhuizen loopt, bevat echter een veel grotere verrassing voor de bezoeker. In het centrale deel - in een nis bij de vroegere directiekamer - bevindt zich een soort zitje met wandschilderingen. Zij doen sterk denken aan Peter Alma, bekend van onder meer het Amstel Station en de 2e Openbare Handelsschool aan de Jozef Israëlskade. Echter, tijdens research voor zijn boek over Publieke Werken vond Pim van Schaik onder meer een artikel in Het Vaderland van 12 november 1931, waaruit blijkt dat de maker Leo Visser (1880-1950) was. Diverse andere kranten, waaronder het Algemeen Handelsblad en De Telegraaf, besteedden in de tweede helft van november 1931 eveneens aandacht aan de schilderingen en drukten ook foto’s af. De thematiek verwijst duidelijk naar de strijd tussen het oude en het nieuwe en de technische opleiding die in het gebouw werd genoten. We zien onder meer een politie-agent die het verkeer regelt met aan de ene kant een automobiel en aan de andere kant een paard en wagen. Bijzonder grappig zijn twee katten die tegenover elkaar staan met een komisch kijkende toeschouwer er boven. Op een huis en een molen staat "Moritur" (sterven). Volgens de recensenten ging de spreuk over windmolens en andere symbolen van een vervliegende tijd. De galerij en de trappenhuizen zijn verder uiterst sober.

In het gedeelte waar vroeger de school voor voorbereidend onderwijs was gevestigd, bevinden zich nog kapstoktegels van de Tegelfabriek Schiedam. Tegenwoordig zijn ze echter wit overgeschilderd en nog nauwelijks zichtbaar.

Recente ontwikkelingen

In het deel aan de Dongestraat huist een MBO-opleiding Welzijn (ROC TOP), in het deel met het schoolplein aan de Dintelstraat huist een basisschool.

Gebruikte bronnen

1. Pim van Schaik, Publieke Werken. Hoeksteen van de Amsterdamse School, 1915-1935 (Uitgeverij Stokerkade 2018).

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rijksmonumenten_in_Amsterdam-Zuid
2. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/?q=dintelstraat&page=3
3. http://www.dongeschool.nl/
4. http://www.roctop.nl/locaties/de-donge/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

M'n moeder heeft hier vroeger (jaren '30) op school gezeten.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.