Introductie

Samen met de even expressieve Drukkerij Wyt domineert dit pand de Pieter de Hoochweg in Rotterdam.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Scheepvaartvereeniging Zuid, Rotterdam
Adres(sen) Pieter de Hoochweg 110
Postcode(s) 3024 BH
Plaats (provincie) Rotterdam (Zuid-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever A.J.M. Goudriaan
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) Willem Kromhout
Andere betrokken kunstenaars H.J. Winkelman (Winkelman & Van der Bijl), W.C. Brouwer
Aanvang en oplevering 1920 - 1922
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 524326

Achtergrond

Dit kantoorgebouw voor de 'Scheepsvaartvereeniging-Zuid' (SVZ), een in 1907 opgerichte werkgeversorganisatie voor de behartiging van scheepvaart- en havenbelangen, is gebouwd in 1920-1922 naar ontwerp van architect W. Kromhout Czn. Het gebouw diende ter vervanging van de vestiging van het voormalige SVZ-kantoor aan het Willemsplein.

Exterieur

Het gebouw werd door Kromhout voorzien van allerlei naar de scheepvaart verwijzende symboliek: twee masten en een soort scheepsbrug op het dak en boegvormige erkers. Het gebouw was bekend als “de stenen boot”.

Interieur

Het voorportaal heeft een houten tourniquet die toegang geeft tot de centrale hal. Deze is wit gepleisterd boven een borstwering van geelgroene baksteen en een donkere bakstenen bies. De vloeren zijn geplaveid met natuursteen. De hal en het trappenhuis worden verlicht door grote veelhoekige glas-in-loodvensters in het trappenhuis. De marmeren trap heeft een houten trapleuning met een smeedijzeren balustrade, vervaardigd door kunstsmederij Winkelman & Van der Bijl, geplaatst op grote grijs-bruin getinte marmerblokken. In de twee zijbeuken zijn kantoorvertrekken gesitueerd; de grote vergaderzaal ligt enigszins verscholen aan de achterzijde. De vergaderzaal is voorzien van een daklicht met een abstract glas-in-lood-patroon. In het interieur zijn wit pleisterwerk, schoon metselwerk en houten lambrizeringen toegepast.

Recente ontwikkelingen

In 1987 verhuisde de SVZ naar het Adriaan Volker Huis aan de Oostmaaslaan. In dat zelfde jaar betrok de Stichting Humanitas het pand.

Gebruikte bronnen

1. Paul Groenendijk, Piet Vollaard, Architectuurgids Rotterdam (Uitgeverij 010 Publishers, 2007).

Links

1. http://rijksmonumenten.info/layar/info.aspx?objrijksnr=524326

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Annemarieke Verheij: Oorspronkelijk is dit object geplaatst door Ron Conijn. Naar aanleiding van twee bezoeken in 2016 heb ik de fotoserie en informatie aangevuld. In januari 2016 kwam ik tijdens een wandeling voor het eerst langs dit pand. Het weer zat toen echter tegen en het was zondag, dus er was geen mogelijkheid om naar binnen te gaan. In oktober van hetzelfde jaar ben ik terug geweest. Met toestemming van de directrice van Humanitas, van de huidige gebruiker van het pand, mocht ik een blik werpen op het monumentale voorportaal en een foto van de trap maken mits er maar geen cliënten in beeld kwamen.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.