Introductie

Ontworpen door architect Hendrik Fels en gebouwd in opdracht van de Provinciale Gelderse Electriciteits Maatschappij (PGEM). Saillant detail: de keuze voor de locatie van dit onderstation is mede bepaald door de ligging van Radio Kootwijk, één van de belangrijkste afnemers.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Schakelstation, Apeldoorn
Adres(sen) Oude Beekbergerweg 32
Postcode(s) 7331 HL
Plaats (provincie) Apeldoorn (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Provinciale Gelderse Electriciteits Maatschappij (PGEM)
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) Hendrik Fels
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1930
Huidige eigenaar Rogier Bos, fysiotherapeut
Huidige functie Bedrijfsverzamelgebouw
Soort monument Provinciaal monument
Monumentnummer

Achtergrond

Schakelstation werd noodzakelijk i.v.m. elektrificering van Gelderland.

Exterieur

Eigenlijk een derivaat van de Amsterdamse School, de kubische variant, ook wel met "Nieuwe Haagse School" aangeduid. Blokvormige volumes die speels met elkaar en in elkaar verbonden zijn. Spaarzame picturale elementen, Als je niet beter wist zou je denken: dit is van Dudok! Maar ik vind dat Fels in Dudok zijn meerdere moet erkennen. Niettemin een gebouw dat je groot plezier doet.

Interieur

Niet bekend. Het schijnt dat veel van de tegelwerken nog intact zijn.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is onlangs gerenoveerd en kreeg een herbestemming. Oorspronkelijk waren de gevels in metselwerk; pleisterlaag dateert van renovatie. Metselwerk kwam vrij nadat afzichtelijke bekleding van metalen golfplaten was verwijderd. Fysiotherapeut gebruikt ongeveer de helft van de vloeroppervlakte, de rest verhuurt hij. Architect Fels kreeg veel opdrachten van PGEM, waar zijn broer mededirecteur van was. Fels was ook betrokken bij Radio Kootwijk (onderschakelstation)

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit bouwwerk representeert heel goed de bouwkunst die sterk met de Amsterdamse School verband houdt; en er eigenlijk nog deel van uitmaakt.

Deze z.g.n. "Haagse School", die sterk verwijst naar zowel "De Stijl" als naar Frank Lloyd Wright, verdient m.i. grote aandacht.

Een goed voorbeeld van de architectuur die de modernisering/ industrialisering van ons land met zich meebracht.

Ik ken het gebouw via de site van Radio Kootwijk

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

geplaatst door Fred A.F.W. Westen op 28 juli 2014 om 18:48:

Marcel Teunissen (architectuur historicus en autoriteit op het gebied van de architectuur van de Nieuwe Haagse School) schrijft momenteel een monografie over Hendrik Fels. Mogelijk is hiermee binnenkort wel relevante informatie beschikbaar over deze architect. Fred Westen, Den Haag.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.