Introductie

Een verstrakte variant van de Amsterdamse School op een druk punt in het centrum van Amsterdam.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rozengracht 229-233, Amsterdam
Adres(sen) Rozengracht 229-231
Postcode(s) 1016 NA
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en) Dick Greiner
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925 - 1926
Huidige eigenaar
Huidige functie Winkel(s)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het Algemeen Handelsblad van 12 juni 1925 meldt:

“De architect Greiner heeft heden aanbesteed : a: het sloopen en het weder bouwen van perceel Rozengracht No. 231 met daarachter gelegen expositieruimte, werk- en bergplaatsen, en verbouwen van de perceelen 229 en 233 te Amsterdam; b. het maken van de cementijzerwerken ten behoeve van voornoemde perceelen. Minste inschrijvers waren voor a. W. B. vau Dorsten en J. Rennes, Amsterdam, /' 37.4-53; b. Gewapendbetonfabriek Hercules, f 3480.”

In 1927 zat op nr. 229 damesmodemagazijn "Sul", een bedrijf met vestigingen in de Utrechtsestraat en de Eerste Constantijn Huygensstraat. Op nummer 231 zat toen de 'brood-banket-bakkerij' en lunchroom van Julius Dickhout sr. ('Onze bakkerij is voor iedereen en te allen tijde voor het publiek te bezichtigen, in dit opzicht zijn wij de eerste in Nederland die zulks durft te doen.')

Exterieur

Een verstrakte variant van de Amsterdamse School is dit. De gevel van de drie verdiepingen boven de hoge winkelruimtes wordt gedomineerd door rijen van zeven vensterpartijen, waarvan de bovenste ruiten laddervensters zijn. Kleinere laddervensters bevinden zich op de van een hoog pannendak voorziene zolderverdieping. De grote bovenlichten van de drie winkelruimtes hadden oorspronkelijk ook een fijnmazige roedeverdeling, maar die zijn vandaag de dag verdwenen. Dat geldt ook voor kleine ornamenten op de hoeken van het dak.

De meest expressieve elementen zijn het metselwerk en de toegepaste typografie. Bij het metselwerk van het geveldeel tussen winkelruimtes en eerste verdieping is een patroon met korte, lange, en vierkante bakstenen gebruikt, waarbij opvallend genoeg vierkante uitsparingen zorgen voor ‘gaten’ in de gevel.

Op de begane grond treffen we drie elementen aan met onderling verschillende, maar stilistisch overeenkomstige typografie. Gevelstenen met ‘ANNO’ en ‘1925’ flankeren het gebouw. Houten huisnummers zijn – bij nrs. 229 en 233 – waaiervormig in de hoek boven de deuren in de portieken geplaatst. Huisnummer 231 staat boven de gedenksteen met hierop de volgende tekst: ‘Gedenksteen. Bij de voltooiing van dit gebouw geplaatst door mej. A.O.O. Visscher op 24.9.1926’.

Gebruikte bronnen

1. Algemeen Handelsblad, 12 juni 1925.

Links

1. https://020apps.nl/1850-1940/Rozengracht/229-233
2. https://www.delpher.nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit is niet mijn favoriete gebouw, maar een markant pand op een drukke locatie is het wel.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.