Introductie

Een 'verstrakte' villa, zoals dat heet, maar de smeedijzeren ornamenten zijn zéér Amsterdamse School.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rossinistraat 1, Amsterdam
Adres(sen) Rossinistraat 1
Postcode(s) 1077 VW
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Zeeger Gulden, Melle Geldmaker
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Deze dubbele villa werd in 1929 ontworpen door Gulden & Geldmaker voor de N.V. Bouw- en Handelmij. Udin. In dezelfde tijd ontwierpen Gulden & Geldmaker samen met Joan van der Meij de naastgelegen dubbele villa Bernard Zweerskade 14-15 en de dubbele villa Bernard Zweerskade 3-4.

Exterieur

De dubbele villa ligt op de hoek van de Bernard Zweerskade en de Rossinistraat. De achterkant ligt aan de Richard Wagnerstraat, waar ook de garages liggen. De ingang van één villa ligt aan de Rossinistraat 1. De ingang van de andere woning bevindt zich aan de andere zijkant.

Vanuit het oogpunt van de Amsterdamse School is het ontwerp weinig interessant. Het gaat om zeer verstrakte bakstenen gevels onder twee haaks op elkaar staande hoge pannendaken; kenmerkend voor de 30er jaren. Het zijn echter de fantasierijke smeedijzeren ornamenten die de belangstelling wekken. De mooiste bevinden zich aan de nokken van de villa en aan de garages. De ornamenten vormen een mooie combinatie met de ornamenten die op en aan de naastgelegen dubbele villa van Van der Meij, Gulden & Geldmaker werden aangebracht. Vermoedelijk zijn zij van dezelfde (onbekende) ontwerper.

Interieur

Over het interieur heb ik geen informatie kunnen vinden.

Gebruikte bronnen

1. Michiel Kruidenier, Z.D.J.W. Gulden (1875-1960) M. Geldmaker (1874-1930) Specialisten in volkshuisvesting (Rotterdam, uitgeverij Bonas, 2003).

Links

1. https://maps.amsterdam.nl/ordekaart/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik maakte foto's in 2016 en was toen al van plan de schitterende ornamenten aan deze villa toe te voegen aan Wendingen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.