Introductie

Aan de Universiteit Delft heeft de architect Jan van der Laan onder M.J. Granpré Molière gestudeerd. De laatste wordt wel de vader van de Delftse School genoemd. De bouw van deze jongensschool getuigt ervan dat Van der Laan, naast Delftse School, ook in de stijl van de Amsterdamse School heeft gebouwd.

Specificaties

Officiële of officieuze naam R.K. Jongensschool voor ULO, Leiden
Adres(sen) Pieterskerkhof 4a
Postcode(s) 2311 SR
Plaats (provincie) Leiden (Zuid-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Vereeniging van de Roomsch Katholieke Parochiale Jongensscholen, Leiden
Oorspronkelijke functie Middelbare School
Betrokken architect(en) J.A. van der Laan
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar Gemeente Leiden
Huidige functie
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 1580

Achtergrond

Na een lange voorgeschiedenis op deze zeer historische locatie in het centrum van Leiden (bekijk de bouwgeschiedenis op erfgoedleiden.nl) wordt in 1909 een school gebouwd, welke in 1924-25 wordt uitgebreid en van de nieuwe gevel voorzien. De architect is Jan van der Laan, telg uit een architectenfamilie.

Exterieur

Het schoolgebouw is opgezet met een bruine vormbaksteen in kruisverband in expressionistische orthogonale bouwstijl. De gevel heeft hoger doorlopende hoekbeëindigingen en de centrale ingangspartij is in de gevel doorgezet op de verdieping en eindigt met een lage attiek. De gevels zijn afgedekt met zinken deklijsten.

In het metselwerk zijn verschillende sierbanden en rechte rollagen opgenomen. Door de veelheid aan verspringingen, korte en lange rollagen, en sierbanden in donkere steen is het een voorbeeld van expressionisme door de vormentaal te combineren met traditionele materialen en constructies. Door vervuiling van de gevel komt de sprekende architectuur niet helemaal tot zijn recht.

De entree wordt gevormd door rond gemetselde teruglopende penanten waarin een plint van verticaal metselwerk en horizontale lagen van donkere bakstenen zijn aangebracht. Het portiek van de entree kan worden afgesloten door middel van twee originele stalen draaihekken. Het portiek heeft een symmetrisch verdeeld houten plafond met legramen en dubbele houten toegangsdeuren met een verticale raamdeling, zogenaamde ladderramen.

De overige houten ramen hebben een horizontale roedeverdelingen. De huidige hemelwaterafvoeren en vergaarbakken met geornamenteerde 'oren' zijn niet origineel. Oorspronkelijk zijn dit vierkante afvoeren en speciaal geornamenteerde vergaarbakken in expressionistische stijl geweest. Een metalen vlaggenmasthouder is verwijderd, de sporen hiervan zijn nog zichtbaar.

Recente ontwikkelingen

Na jaren van leegstand en tijdelijke bewoning werd In 2016 dit pand, samen met Rapenburg 48 (Huis van Leyden), door de gemeente verkocht. In het pand zit tegenwoordig koffiebar en gallerie Old School.

Links

1. https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/erfgoedregister/zoek-monumentenregister/detail/320d4cd0-4372-11e2-93e6-b7fab874a627/media/undefined
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_der_Laan_(architect)
3. https://www.oldschoolleiden.nl/
4. https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20180926_85064106/nieuw-leven-voor-oude-school

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Beetje verloren op het plein tegenover de enorme Pieterskerk verdient dit gebouw meer aandacht.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.