Ommuurd ensemble met rioolgemaal en douche- en toilethuisje. Het grootste deel zit ondergronds.

Officiële of officieuze naam Rioolgemaal F (v.m.), Ruysdaelkade
Adres(sen) Ruysdaelkade 2-4, Stadhouderskade 46 2
Postcode(s) 1072 AG
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Gemaal
Betrokken architect(en) A.R. Hulshoff, Publieke Werken
Aanvang en oplevering 1925 - 1925
Huidige eigenaar Stadsherstel
Huidige functie Recreatiegebouw overig
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 200448

Ooit stond op deze plek herberg Het Polderhuis met daarnaast een overhaal voor bootjes. Deze zijn in 1924 gesloopt en vervangen door de Amsterdamse Schoolbebouwing. Het voormalige rioolgemaal F, een van de zeven gemalen die de gemeente in het begin van de 20e eeuw liet bouwen. Het bestaat uit een bovengronds en een ondergronds deel. Ondergronds waren grote bakken waar grof afval door roosters werd tegengehouden.

Naast het gemaal staat ook nog een voormalig douche- en toiletgebouw.

In 1987 was het gemaal zo verouderd dat het buiten werking werd gesteld. Het werd in 1994 verkocht aan Stadsherstel. Na een grondige restauratie (1996/2000), is het verhuurd aan een kunstinstelling. Het voormalige toiletgebouw dient nu als multimedia-galerie.

1. Museum Het Schip, Op de golven van de stad. Een ronde langs de Amsterdamse School (april 2015).

1. http://020apps.nl/1850-1940/Ruysdaelkade/2-4
2. http://www.stadsherstel.nl/114/restauratie/?id=124/ruysdaelkade-2-4/
3. http://www.opdekaart.amsterdam.nl/bma/monumenten2014?zoom=7&lat=485831&lon=120953&view=map_and_results&selectedFeature=point_3241431

Ik kwam het gebouw tegen tijdens een wandeling uit het boekje Op de Golven van de Stad.