Introductie

Blok winkelwoningen naar ontwerp van Cornelis Kruyswijk.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rijnstraat-Lekstraat, Amsterdam
Adres(sen) Rijnstraat, Lekstraat 86I
Postcode(s) 1079 HL
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Amstel's Bouwvereniging
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Cornelis Kruyswijk
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926 - 1926
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Voor de even zijde van de Rijnstraat tot om de hoek van de Lekstraat ontwierp Kruyswijk een kleine rij van etagewoningen met winkels in de plint. De woningen zouden niet lang daarna worden aangesloten op het grote gebouw met winkelgalerij aan de zuidkant van het Victorieplein, ook van Kruyswijk en elders op deze site al beschreven. Op dat moment was alleen het noordelijke gebouw aan het plein klaar. De baksteen is beige. Er is sprake van een karakteristieke concave kromming waar zich de trappenhuizen bevinden. Oorspronkelijk stonden er hoge schoorstenen aan de straatzijde, waarvan er nu nog maar een over is. De woningen zijn vrijwel gelijktijdig gebouwd met het veel grotere project van Kruyswijk in de Mercatorstraat en lijken daar erg veel op, ook al zijn ze wat eenvoudiger van uitvoering. Alleen in de gevel van de ijzerwarenwinkel is nog sprake van bovenlichten met oorspronkelijk glas in lood, dat overigens niet uniek voor dit blok is maar ook elders in Amsterdam kan worden aangetroffen.

Recente ontwikkelingen

Het blok is heel mooi gerenoveerd en wordt goed onderhouden. Daarbij zijn waarschijnlijk wel wat originele details (onder andere de schoorstenen) veranderd en vanwege geluidsisolatie aan de drukke Rijnstraat zijn ongetwijfeld de kozijnen veranderd.

Gebruikte bronnen

1. R. van Beekum, Cornelis Kruyswijk. Architect van de Amsterdamse School (Bussum 2006).
2. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het is een niet heel opvallende maar wel stijlvolle gevel waar ik vaak langs kom want ik woon er om de hoek. Leuk is de overeenkomst met de Mercatorstraat.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.