Introductie

Woningblok naar ontwerp van A.J. Westerman.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rijnstraat 63-91, Lekstraat 54-56 Amsterdam
Adres(sen) Rijnstraat 63-91 89II
Postcode(s) 1079 GZ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever H. Ambagtheer (of H. Ambachtsheer)
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Arend Jan Westerman
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar De Alliantie
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Een verrassend mooi blokje met etagewoningen en winkels in de plint van de hand van Westerman, tegenover een blok van Kruyswijk dat op deze site al staat beschreven. Het is prachtig gerenoveerd. Volgens Het Nieuwe Instituut was het in handen van Woningbouwvereniging Amsterdam Zuid, dat tegenwoordig deel uitmaakt van De Alliantie. Als dit klopt, dan is De Alliantie bezig een deel van de woningen te verkopen, want ten minste één appartement in de Lekstraat stond niet lang geleden te koop. Ondanks de schoonheid is het verbazingwekkend genoeg architectonisch ingedeeld in de gele basisorde.

Exterieur

De rode baksteen die is gebruikt en ook de versieringen verwacht je eerder in Amsterdam west dan in zuid en wie over de Postjesweg loopt zal dan ook beslist overeenkomsten zien met de huizen die Westerman in 1923 bouwde op de hoek van de Admiralengracht. Het hier besproken blok speelt met volumes. Het is eenvoudig en duidelijk van opzet: volumes met steeds twee woonkamerramen waarnaast een kleiner raam worden gescheiden door het inspringende inwendige trappenhuis met op de eerste verdieping een soort balkon boven de toegangsdeuren. In het midden van het volume een iets uitstekende schoorsteen. Dat stramien wordt aan de Rijnstraat zes keer herhaald en in de Lekstraat een keer. Links sluit het blok met een halfronde vorm (in de top een schoorsteen) aan op het hoekpand van Marnette. Daarmee herhaalt het deze cilindervorm van Marnette. Rechts loopt het blok een stukje door in de Lekstraat, waar het aansluit op een blok van Zietsma. Het metselwerk van het balkon boven de portieken is opvallend fraai vormgegeven.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).

Links

1. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/6e686084-4e51-59db-92a6-67f413805f26

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een opvallend mooi blokje van Westerman, voorbeeldig gerenoveerd!

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.