terug naar de zoekresultaten

Introductie

Architect J. Boterenbrood heeft voor beide zijden van de straat het gevelontwerp gemaakt.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rijnstraat 30a-54 en 37-57, Amsterdam
Adres(sen) Rijnstraat 30a-54 en 37-57, IJsselstraat 2-8 en 1-9
Postcode(s) 1078
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Amstels Bouwvereeniging
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Jan Boterenbrood
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Als onderdeel van Plan Zuid krijgen twee architecten het noordelijke gedeelte van de Rijnstraat toegewezen, dat ligt tussen de Amstelkade en de Vrijheidslaan, die dan nog Amstellaan heet. Dick Greiner ontwierp de gevels van het gedeelte tot de IJsselstraat, terwijl Jan Boterenbrood het stuk tussen IJsselstraat en Amstellaan voor z’n rekening neemt, dat onderwerp van dit artikel is. Opvallend hieraan is dat de architecten beide straatkanten ontwerpen. Boterenbrood neemt hiernaast ook het eerste stukje IJsselstraat voor z'n rekening - ook hier aan beide straatkanten.

Exterieur

Wat geldt voor het door Greiner ontworpen eerste stuk van de Rijnstraat geldt ook voor Boterenbroods gevelontwerpen:

- Hoewel je zou verwachten dat de keuze om één architect beide straatkanten te laten ontwerpen zou resulteren in een symmetrie in de straat of een strak doorgevoerde stilistische overeenkomst tussen beide kanten, blijkt dit helaas niet echt het geval.

- De mate van onderhoud verschilt nogal per blok, waardoor bijvoorbeeld de kleur van de bakstenen per blok onderling afwijkt en het minder een geheel lijkt.

- Er zijn in de afgelopen kleine eeuw flink wat aanpassingen gedaan. Zo zijn de karakteristieke en voor de Amsterdamse School typerende kleine ruitjes vervangen door ‘standaardglas’, en zijn een aantal fraaie details helaas gesneuveld.

- De Rijnstraat was namelijk – en dat is vandaag de dag nauwelijks nog voor te stellen – door Berlage helemaal niet als winkelstraat bedoeld, maar zou een rustige woonstraat moeten worden. Al vrij snel werden echter benedenwoningen verbouwd tot winkels. De grote diversiteit aan puien en verbouwingen die het met zich meebracht hebben de architectonische eenheid van de straat geen goed gedaan.

Boterenbroods ontwerp vormt nog minder een eenheid dan dat van Greiner, maar op detailniveau valt er wel meer te genieten.

Links

1. http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/15-dossiers/730-architect-jan-boterenbrood

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Als buurtbewoners ben je geneigd dit gedeelte over het hoofd te zien, ondanks de fraaie details. Wat zou het mooi zijn als alle gevels weer in oorspronkelijke staat teruggebracht zouden worden.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 24 december 2015 om 09:53:

Als buurtbewoner steun ik de wens van Marcel! Boterenbrood schiep hier een nogal onsamenhangende gevel - een goed voorbeeld van de vormwil waardoor de Amsterdamse School een slechte naam kreeg. Maar herstel van deze gevels en de gevels van Greiner zal de uitstraling van dit deel van de Rijnstraat aanzienlijk verbeteren.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.