Introductie

Dit fraaie kantoorgebouw staat op een markant punt in Utrecht.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rijnlandhuis, Utrecht
Adres(sen) Jutfaseweg 1
Postcode(s) 3522 HA
Plaats (provincie) Utrecht
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Tandheelkundig Magazijn G.J. en D. Tholen
Oorspronkelijke functie Bedrijfsgebouw
Betrokken architect(en) Albert Kool
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar
Huidige functie Bedrijfsgebouw
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 3441430

Achtergrond

Het Rijnlandhuis bevindt zich op de hoek van de Jutfaseweg en de Vondellaan, met sinds kort op steenworp afstand het splinternieuwe NS-station Vaartsche Rijn. Het werd gebouwd voor het Tandheelkundig Magazijn G.J. en D. Tholen door architect Albert Kool. Kool vertelde in het Bouwkundig Weekblad Architectura wat verwacht werd van het gebouw, dat een magazijn van tandheelkundige benodigdheden, een horlogerie en een lunchroom bevatte. “Behalve eene juiste ligging der noodige ruimten, was de eisch, een eenvoudig, solied, en droog gebouw met veel licht, terwijl in de verkoop- en tentoonstellingsruimten geen gekleurd licht kon worden gedoogd.”

Later kwam in het gebouw de Rijnlandse Discontobank/Hypotheekbank. Waarschijnlijk kreeg het vanaf dit moment de naam Rijnlandhuis. In 2009 betrok Railinfra Solutions het pand; per 2016 zal Hermans & Schuttevaer Notarissen het pand betrekken.

Exterieur

Het pand in Amsterdamse Schoolstijl heeft een souterrain, twee verdiepingen en een plat dak. De plint wordt gevormd door een lichte natuursteen (trachyt en tufsteen). De golvende gevel aan de straatkant is, samen met de toren waar de gevel aan de linkerkant op uitkomt, karakteristiek voor het gebouw. De hoge erkertjes aan deze gevelwand (met strakke sierelementen bovenop de pilasters) geven het pand hier een wat functionalistische uitstraling.

De gevelwand krult zich aan de linkerkant als het ware om een rond torentje heen, dat boven de twee bouwlagen uitsteekt en waarin zich rondom raampjes bevinden. Dit geheel voegt zich samen met de hoek van een opvallende vierkante toren, dat het hoogste punt van het pand vormt. Op de hoek hiervan vinden we een klok met twee wijzerplaten met licht-expressief font (die in 2003 vervangen zijn door Steenhouwerij Maarssen), waartussen zich een sierlijke vlaggenmasthouder bevindt.

Aan de linkerkant bevindt zich de trap met de hoofdingang. Teakhouten deuren geven toegang tot een halletje met gekleurde tegels en vier smalle, verticale venstertjes met glas in lood. Een tweede ingang vinden we aan de rechterkant, waar vroeger de ingang naar de horlogerie (en binnendoor naar de boekhouding) zich bevonden. De gevel maakt ook hier een sierlijke kromming eindigend in een vierkant bouwdeel, dat hier slechts een klein stukje boven de rest van het gebouw uitsteekt.

Interieur

De beide ingangen hebben mooie houten deuren - wellicht nog de originele moulmein teakhouten? In de hoofdentree treffen we gele en groene vierkante wandtegels aan met een viertal smalle, verticale ruitjes met glas in lood.

De trap nabij de hoofdingang ziet er vandaag de dag redelijk redelijk hetzelfde uit als op de foto in Architectura. Hiernaast zat oorspronkelijk ook een glas in lood venster (vaag te zien op de foto uit Architectura) dat volgens Kool ‘den opbouw der zaak' symboliseerde. Helaas ontbreekt deze vandaag de dag.

Recente ontwikkelingen

Op het moment van bezoek werd het interieur flink verbouwd om het gereed te maken voor de komt van het Utrechtse notariskantoor Hermans & Schuttevaer.

Gebruikte bronnen

1. Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Utrecht. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Free Musketiers 2014).
2. Architect A. Kool, B.N.A., ‘Magazijn van tandheelkundige benoodigdheden, horlogerie, en lunchroom van de firma G.J. & D. Tholen, te Utrecht’. In: Bouwkundig Weekblad Architectura nr. 46, 1930.

Links

1. http://www.jutfaseweg.nl
2. https://www.herschut.nl/fotoalbum/mozaiek-jutfaseweg-1-utrecht/
3. https://twitter.com/4essen/status/962287527464984576

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Lopend door Utrecht, op ‘jacht’ naar AS-panden, was ik deze al tegengekomen. Een tweede bezoek (met camera) leverde in ieder geval een prettige verrassing op: de kleine glas in lood venstertjes in de entree. (Die ik kon betreden omdat bouwvakkers er aan het werk waren.)

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.