Introductie

Een uniek woonhuis in Delfizjl Oud West, hoogstwaarschijnlijk ontworpen door J. de Boer .

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rijksweg 5-7, Delfzijl
Adres(sen) Rijksweg 5-7
Postcode(s) 9934 PB
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) Gebr. De Boer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Vanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Delfzijl Oud-West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante stijl. Een zeer groot aantal van de huizen is ontworpen door J. de Boer of gebr. De Boer, J. Zwarts of gebr. Zwarts. Dit dubbele woonhuis is waarschijnlijk een ontwerp van J. de Boer, maar omdat het bouwdossier zoek is heb ik geen bevestiging hiervan kunnen krijgen. Aan de singel en het Damsterdiep kwamen de grootste, vrijstaande huizen te liggen. Meer informatie over de wijk is te vinden onder het Thema "Delfzijl Oud West".

Exterieur

Veel woningen in Delfzijl Oud-West zijn gebouwd als variaties op een soort catalogushuizen, met de nodige individuele trekjes. Van dit dubbele woonhuis aan het Damsterdiep bestaat er echter maar één. Het pand ligt naast het bijzondere dubbele woonhuis op de hoek Rijksweg/Van Coehoornsingel, gebouwd door de gebr. De Boer.

Nergens in de wijk is de afwisseling van diverse kleuren en materialen uitbundiger toegepast dan hier. De gevel over het geheel is al erg levendig door het gebruik van gesinterde gele bakstenen. In de voorgevel is boven de ramen op de eerste verdieping bovendien gekozen voor een uitwaaierend patroon van rode bakstenen. De grens van de twee woningen is zichtbaar gemaakt in een geprononceerde verticale strook bakstenen. Deze is drie rijen dik, in de nok één rij, en strekt zich over de gehele lengte van de voorgevel uit, tot en met de schoorsteen.

De omvangrijke uitbouw van nummer 5 wordt op de verdieping gekenmerkt door drie tableaus van matte zwarte tegels omgeven door een rode rand. De kleur rood keert op diverse andere plaatsen terug, onder meer bij de lateien boven de ramen en boven de voordeur van nummer 7, evenals bij de betonnen platen die zowel links als rechts bij de aanzet van het dak als ornamenten zijn gebruikt. Ook nummer 7 heeft een uitbouw; deze is echter kleiner en minder uitgesproken vormgegeven dan de uitbouw van nummer 5. De voordeur van nummer 5 ligt verscholen in de zijgevel. De voordeur van nummer 7 ligt links van het centrum van de gevel in een verdiepte portiek.

Interieur

Over de interieurs heb ik geen informatie kunnen vinden.

Recente ontwikkelingen

De staat van onderhoud lijkt goed. De woningen zijn duidelijk in eigendom van twee verschillende eigenaren. Deze lijken het niet helemaal eens over de kleur rood. Het rood links is donkerder, het rood rechts is feller. Hierdoor is de eenheid helaas enigszins verbroken. Het kan natuurlijk ook zijn dat voor links nog een schilderbeurt gepland staat, want uit foto's op Google maps van juni 2018 bleek bij beide panden sprake van een vrij donkere kleur rood.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik fotografeerde het pand in juli 2019 tijdens een verkenning van de wijk.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.