Introductie

Mooi 'spel van daken', dit ontwerp van de Gebroeders De Boer, die verantwoordelijk waren voor vele panden in het uitbreidingsplan Delfzijl Oud-West.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rijksweg 3, Delfzijl
Adres(sen) Rijksweg 3
Postcode(s) 9934 PB
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Twee-onder-één-kapwoning
Betrokken architect(en) Gebroeders De Boer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1931
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Twee-onder-één-kapwoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 516198

Achtergrond

Dit dubbele woonhuis is gebouwd in 1931 naar een ontwerp van de Gebroeders De Boer, aannemers uit Delfzijl. De Gebroeders De Boer waren verantwoordelijk voor menig pand in het uitbreidingsplan Delfzijl Oud-West, op grond waarvan in Delfzijl vanaf 1927 voor het eerst buiten de oude vestinggracht werd gebouwd. In deze woonwijk waren villa's, winkelbebouwing en eenvoudige burgerwoningen gepland. De luxere bebouwing werd langs de buitenkant gebouwd, met uitzicht op de voormalige vestinggracht.

Het dubbele woonhuis is aangewezen als rijksmonument om de volgende redenen:

- het is een voorbeeld van een dubbel woonhuis uit 1931

- het is een representant van de villabebouwing in de wijk

- vanwege de opvallende, expressieve vormgeving

- vanwege de markante hoekligging, als entree naar de wijk

Exterieur

Dit dubbele huis met kleine voortuin is prominent gelegen op de hoek van de Rijksweg en M. van Coehoornsingel en markeert de entree naar Delfzijl Oud-West. De linker helft ligt aan de Rijksweg 3, de rechter helft aan de M. van Coehoornsingel 25.

Het dubbele, spiegelbeeldig vormgegeven huis is opgetrokken in een regionale Amsterdamse School-variant. De plattegrond is vlindervormig. De baksteen is gesinterd op een trasraam van donkere klinkers. Het centrale deel is twee bouwlagen hoog met wolfsdak en beide zijvleugels zijn één bouwlaag hoog met schilddak. Het samengestelde dak, gedekt met een gesmoorde, zwarte verbeterde Hollandse pan, heeft ruime houten overstekken met rechthoekige goten en een gemetselde schoorsteen op de nok. De voorgevel (aan de oostzijde) wordt in tweeën gedeeld door een forse muurdam die iets boven de nok uittorent. Aan weerszijden van de dam bevindt zich een groot liggend venster met gemetselde bloembak ervoor; erboven een betonnen balkon met gemetselde borstwering, bereikbaar via openslaande balkondeuren. In het dakvlak zit een schuin geplaatste dakkapel met twee uitzetramen van blank glas-in-lood.

De noordoostgevel heeft een staand venster, een gelakte houten deur met glas-in-lood deurlichten en een gemetselde stoep met granito bordes tussen een smal hoekvenster en een klein venster van glas in lood. In het dakvlak zit een platte dakkapel met overstek en glas-in-loodvenster met twee zijlichten. De zuidoostgevel heeft dezelfde indeling, alleen is de deur hier vervangen door een venster en het glas in lood door blank glas, met uitzondering van het kleine glas-in-loodvenster links van de 'deur'.

In de noordwestgevel zit een driedelig hoekvenster met roedenverdeling en blank glas in lood naast een terrasdeur met blank glas-in-lood deurlicht. Hiervoor is een terras met gemetselde bloembak, een smal staand venster en een venster met zijlicht, beide met blank glas-in-lood. In het dakvlak zitten twee dakkapellen met twee glas-in-lood uitzetramen. Een gemetselde muurdam, die doorloopt ter hoogte van de dakkapellen, scheidt het terras van rest van de gevel.

De zuidwestgevel heeft dezelfde indeling als de noordwestgevel, alleen is de terrasdeur vervangen door de originele voordeur (zonder glas-in-lood) en is het glas in lood uit de vensters vervangen door blank glas. Op de hoeken van de noordwest- en zuidwestgevel met de westgevel is een kleine bergplaats met (vernieuwde) deur en een smal drieruits hoekvenster uitgebouwd onder een plat dak met overstek.

In zowel de linker als rechter helft van de achtergevel (aan de westzijde) zitten openslaande terrasdeuren onder een bovenlicht met uitspringende betonlatei en een driedelig venster (links met blank glas-in-lood). In het dakvlak zit een dubbele dakkapel met vier uitzetramen onder een ruime overstek.

Interieur

In het interieur van de woning Coehoornsingel 25 zijn onder meer de deuren in de hal met glas in lood, waarop afgebeeld een deel van een stralende zon, van belang. Het interieur van Rijksweg 3 valt wegens volledige verbouwing buiten de bescherming. De voordeur toont hetzelfde glas in lood met stralende zon in de vier deurlichten als Coehoornsingel 25.

Recente ontwikkelingen

In 1938 liet de toenmalige eigenaar van de linker helft een berging bij zijn woning bouwen, en in 1986 de indeling veranderen. De hoofdentree werd toen verplaatst van de voorzijde naar de zijkant. De rechter helft kreeg in 1956 een garage aan de achterzijde, die later is uitgebreid met een dwarsdeel. Bergplaats en garage vallen buiten de bescherming van rijkswege.

Ten tijde van het schrijven van deze bijdrage op Wendingen (juli 2019) staat Rijksweg 3 te koop.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).
2. Norma van der Horst, Pronkjuwelen van baksteen. Amsterdamse School in Groningen (Boekwerk & Partners, 2017).

Links

1. https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monumenten/516198

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Wat mij betreft één van de mooiste Amsterdamse School-panden in Delfzijl door het verrassende spel met daken.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.