Introductie

Fraai woonhuis in het plaatsje Winneweer. Een mooie representant van de Groningse variant van de Amsterdamse School. Let ook op de fraai gemetselde entree en de prachtige trap.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rijksweg 279, Winneweer
Adres(sen) Rijksweg 279
Postcode(s) 9793 PA
Plaats (provincie) Winneweer (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Pieter Rozema, Kornelius Westerman
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932
Huidige eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De bouwopdracht voor dit vrijstaande woonhuis in het Groningse plaatsje Winneweer (ten zuiden van Loppersum) is in 1932 in opdracht van ‘den heer T. Nieweg’ geweest. (Waarschijnlijk is dit Tjapko Omgo Nieweg geweest, geboren in Delfzijl 20 maart 1889, boekhouder, overleden in Winneweer op 22 juli 1948). Het ontwerp is van Pieter Rozema (broer van Evert Rozema) en Kornelius Westerman, die later nog een prachtige villa in Hoogezand-Sappemeer zouden ontworpen.

De garage is later bijgebouwd in opdracht van H. Ruben. De vergunning hiervan is gedateerd op 22 september 1964. Leuk detail is dat deze woning toen het adres Rijksweg 128 in Winneweer had. De eigenaar hierna was de heer H. Wolterman. In het huis ligt een vergunning uit 1983 die is verleend voor de oprit waarin wordt vermeld dat de vergunning reeds verleend was aan de heer H. Ruben. Dit doet vermoeden dat Ruben en Wolterman elkaar opvolgden. Het pand is in december 2016 overgenomen door de huidige eigenaar.

Exterieur

Naar ons idee is het typisch Amsterdamse School, met name de brede entree, de schouw, de overstekende dakgoten en het kosten noch moeite sparen in het neerzetten van een solide woning. De kozijnen zijn van solide eiken en er was slechts een enkel kozijn dat wat herstelwerk kon gebruiken (uiteraard ook weer van solide eikenhout!). Ook de schoorsteen met de tegels bovenin zijn van die leuke details.

De muren zijn onwijs dik en stevig en in lokaal ‘Gronings rood’ opgebouwd. Het kleurverschil in de bakstenen laat ook een mooi praktisch nut zien. De onderste meter van de muren is iets donkerder. Deze stenen zijn langer gebakken waardoor er minder vocht omhoog kan trekken. De woning staat volledig op de klei dus hebben ze dit toegepast; dit is het behoud zeker ten goede is gekomen.

De naam 'nostravota' op de gevel (wat zoveel betekent als 'onze stem' of 'onze wensen') is voor zover mij bekend origineel. Wij hebben het niet aangebracht en de vorige eigenaar ook niet.

Interieur

Wat betreft originele elementen vallen vooral de betegelde schouw en de fraai vormgegeven houten trapleuning op.

Links

1. https://www.funda.nl/koop/winneweer/huis-41802631-rijksweg-279/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Wij waren (en zijn) zelf erg gecharmeerd van het gebouw. We hebben bij het opknappen en isoleren vooral gemoderniseerd op elektra en isolatie maar de stijl onaangeroerd gelaten. De Amsterdamse School voelt goed.

Ingezonden door: Bas van der Veer

Bas van der Veer

Reacties

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 8 mei 2020 om 10:06:

Met dank aan dit huis weten we nu dat Evert Rozema een jongere broer had die ook architect was. Deze Pieter nam - samen met Kornelius Westerman - het bureau van Evert over toen deze gemeentearchitect werd van Appingedam. Zij, en niet Evert, waren ook verantwoordelijk voor de villa in Hoogezand-Sappemeer.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.