Introductie

Eén van de stijlvollere panden in de wijk Oud West in Delfzijl, waar veel huizen de invloed van de Amsterdamse School laten zien.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rijksweg 23, Delfzijl
Adres(sen) Rijksweg 23
Postcode(s) 9934 PB
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) W.P. Delken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1933
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Vanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Delfzijl Oud-West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante stijl. Aan de singel en het Damsterdiep kwamen de grootste, vrijstaande huizen te liggen. Het pand is in 1933 ontworpen door architect W.P. Delken voor G. Rottinghuis, "kantoorbediende", voor een bedrag van 7000 gulden. Meer informatie over de wijk is te vinden onder het Thema Delfzijl Oud West.

Exterieur

Veel woningen in Delfzijl Oud-West zijn gebouwd als variaties op een soort catalogushuizen, met de nodige individuele trekjes. Van deze villa aan de Rijksweg bestaat er echter maar één. Verschillende elementen van het huis zijn ook elders in de wijk te vinden, maar niet in deze combinatie.

Het rechter deel van het huis betreft een spitse voorgevel onder een dak van zwart geglazuurde pannen. Het linker deel van het huis wordt gedomineerd door een zwart pannendak, waaruit dakkapellen steken. De ingang en het trappenhuis bevinden zich in een uitbouw onder plat dak, aan de linker zijgevel. Ook aan de rechterkant bevindt zich een uitbouw onder plat dak.

De gebruikte baksteen is licht bruin op een donkerder trasraam. Er zijn ook gesinterde bakstenen gebruikt. In de spitse voorgevel lijkt een poging gedaan om een patroon van gesinterde bakstenen aan te brengen, maar dit is niet heel consequent doorgevoerd. Twee muurversieringen, bestaande uit geometrisch gerangschikte rode, zwarte en lichtgele bakstenen, zijn aangebracht aan het achterste deel van de linker zijgevel. Een kleine versiering wordt gevormd door twee betonnen plaatjes die tegen de schoorsteen zijn aangebracht en wellicht ook een praktisch doel hebben in verband met de afwatering. Twee prominente schoorstenen fungeren als bakens van het gebouw. De schoorsteen aan de voorzijde begrenst de bakstenen gevel en dient als overgang tussen de beide geveldelen. De schoorsteen aan de achterzijde links komt uit het dak en loopt taps toe. Op de achterzijde van de topgevel bevindt zich overigens nog een derde schoorsteen, die bescheiden van hoogte is.

Bovenop de uitbouw van de woonkamer aan de voorzijde bevindt zich een balkon. Dit is voorzien van een gesloten houten hekwerk, waarvan moeilijk vast te stellen is of het oorspronkelijk zo bedoeld is. In ieder geval vormt het een minder geslaagd element omdat het erg massief oogt. Dit geldt ook voor de kozijnen van balkon en dakkapel links, die op verschillende hoogte zijn aangebracht. Tenslotte vallen de rode accenten aan de gevel op, onder meer bij dakgoten, dakkapellen en kozijnen. Deze accenten doen denken aan het gebruik van rood elders aan de Rijksweg, nummers 5-7.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Recente ontwikkelingen

Oorspronkelijk was waarschijnlijk meer glas in lood aanwezig dan vandaag de dag.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).
2. Amsterdamse School Wandelroute +/- 2,5 km. (Stichting Top van Groningen, 2016).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Eén van de stijlvollere panden in de wijk Oud West.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 8 oktober 2020 om 19:28:

Tijdens een bezoek aan Delfzijl in oktober 2020 zag ik dat het in de beschrijving genoemde houten hekwerk op de verdieping voorzijde is verwijderd. Nu is de oorspronkelijke stenen borstwering weer zichtbaar. Vanwege het weer heb ik helaas geen foto kunnen maken van de huidige situatie.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.

Original text