Introductie

Een kleurrijk geheel!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rijksstraatweg 377, Haren
Adres(sen) Rijksstraatweg 377
Postcode(s) 9752 CH
Plaats (provincie) Haren (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever K. Bakker
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Karst Zevenberg
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar n.b.
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 513862

Achtergrond

De woning ligt aan een doorgaande weg waaraan overwegend luxe woningen zijn gesitueerd. Een aantal van deze woningen verraden de invloed van de Amsterdamse School.

Exterieur

De woning is opgetrokken uit gesinterde baksteen. Uitkragende muurdammen, met een betonnen afdekking, verlenen de voorgevel enig reliëf. Bijzonder zijn de origineel bewaard gebleven kleuren. De vergelijking dringt zich hier op met de woning aan het Boterdiep in Onderdendam. Ook bijzonder zijn de fraai gedetailleerde ornamenten te weerszijden van het kozijn in de topgevel. Deze ornamentiek tref je vaker aan in deze noordelijke variant van de Amsterdamse School. Of deze "oogkleppen"ook een functioneel doel dienen waag ik te betwijfelen.

Interieur

Het interieur is bij een herindeling in 1966 gewijzigd.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/50126
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Karst_Zevenberg

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het bijzondere van deze woning vind ik dat het zo goed de noordelijke Amsterdamse School representeert. Daarbij denk in de eerste plaats aan het kleurige schilderwerk.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.