Introductie

Een eenvoudig kantoor van de voormalige Rijksontvanger der Belastingen. Traditioneel nog, maar met aanzetten tot...

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rijksontvanger (v.m.), Stationsstraat 24-26 Amstelveen
Adres(sen) Stationsstraat 24-26 26
Postcode(s) 1182 JN
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Kantoorgebouw
Betrokken architect(en) Leo van der Bijl
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922
Huidige eigenaar
Huidige functie Kantoorgebouw
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer MIP 7817

Achtergrond

Het oorspronkelijke kantoor was in het linker deel gevestigd, met rechts de directeurswoning (no. 26). Het vormt een mooi voorbeeld van een overheidsgebouw met relatie tot de oorspronkelijke functie.

Exterieur

Het silhouet is gaaf bewaard gebleven, evenals de raamdindeling met bovenlichten, elk voorzien van een ruitvormig raam. De getrapte gevel en het in- en uitspringende metselwerk van de rollagen zijn kenmerken van de Amsterdamse School.

Interieur

Het oospronkelijke interieur is niet meer aanwezig en val daarom niet onder de monumentenstatus.

Gebruikte bronnen

1. Afdeling monumenten van de gemeente Amstelveen

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Woon in de buurt, fiets er vaak langs.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

geplaatst door Frans Roël op 21 februari 2015 om 12:51:
  1. Het Ontvangkantoor der Rijksbelastingen met bovenwoning kwam gereed in 1922 en is naar mijn weten nooit Postkantoor geweest. Architect is Leo van der Bijl, niet duidelijk is waarop medewerking van de hierboven ook opgevoerde architect S.B. van Sante is gebaseerd.
  2. Tegenover dit belastingkantoor staat het één jaar eerder (1921) gereedgekomen Post-en Telegraafkantoor met bovenwoning, Stationsstraat 15-17 van dezelfde architect Leo van der Bijl. Het is dan ook niet aannemelijk dat het belastingkantoor eerst postkantoor zou zijn geweest. Frans Roël

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.