Introductie

Dit pand stond afgebeeld in de publicatie Moderne Bouwkunst in Nederland (zie pagina 13).

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rietwijkerstraat-Aalsmeerweg, Amsterdam
Adres(sen) Rietwijkerstraat, Aalsmeerweg, Woubruggestraat
Postcode(s) 1059 AB
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Jan Boterenbrood
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1930
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Tussen 1928 en 1930 werd in de Amsterdamse Hoofddorppleinbuurt een aantal blokken naar ontwerp van Jan Boterenbrood gebouwd. De kern wordt gevormd door de kruising Rietwijkerstraat-Aalsmeerweg. Boterenbrood ontwierp alle vier de hoekpanden van deze kruising. In het noorden sluit hierop bebouwing aan de Aalsmeerweg aan, tot aan panden van Joan van der Meij. In het oosten loopt het blok nog een stukje de Woubruggestraat in. Daartegenover staat ook een hoekpand van Boterenbrood. Dit hoekpand vindt als het ware een pendant aan de westkant, op de hoek Rietwijkerstraat-Stolwijkstraat. Het is volgens mij het laatste gerealiseerde grote project van Boterenbrood.

Exterieur

Omdat de panden verspreid liggen komt het geheel wat versnipperd over. Vooral de panden hoek Woubruggestraat-Rietwijkerstraat en Stolwijkstraat-Rietwijkerstraat vormen een verrassing omdat ze wat achteraf liggen maar wie goed kijkt ziet wel dat ze er bij horen. Dit komt omdat de vormentaal bij alle panden min of meer gelijk is. Deze sluit aan op de vormentaal van Boterenbroods blok aan de Apollolaan, dat ongeveer gelijktijdig is gebouwd. De licht holronde en bolronde gevels van de Aalsmeerweg zijn het rijkst bewerkt, met prachtig vlechtmetselwerk en paraboolvormige portieken onder platte daken. De hoeken worden gekenmerkt door zadeldaken en puntgevels in paren, evenals smalle erkerachtige uitbouwtjes. Bij kozijnen is soms sprake van witte bollen als decoratie. Soortgelijke bollen maar dan een stuk groter en op de begane grond, vinden we ook aan de Apollolaan. De hoeken aan de noordkant van de Rietwijkerstraat zijn het rijkst bewerkt, die aan de zuidkant en in de zijstraten zijn sterk vereenvoudigd. Een mooi detail vormen verder de ronde raampjes met dikke houtomlijsting, die we al bij Boterenbroods blokken aan de Rijnstraat tegen komen, evenals de stempelachtige decoratie boven de voordeuren van de hoek Rietwijkerstraat-Woubruggestraat. Imposant zijn de twee zeer plastisch vormgegeven portieken aan de Stolwijkstraat.

Interieur

Ik ben over interieurs niets tegen gekomen. Het gaat duidelijk om sociale woningbouw en daarom vermoed ik dat de interieurs eenvoudig waren.

Recente ontwikkelingen

De panden zijn duidelijk in handen van verschillende eigenaren. Sommige delen zijn gerenoveerd en zien er mooi onderhouden uit. Andere delen zien er verwaarloosder uit zonder dat zij in echt slechte staat zijn. Met name de portieken hebben te lijden. Betonnen decoraties zijn hier en daar stuk en de bakstenen zijn op meerdere plaatsen wit, roze of zelfs gifgroen geschilderd. Heel jammer is dat ook veel oorspronkelijke huisnummers zijn beschilderd of min of meer verdwenen zijn. Overal zijn de oorspronkelijke kozijnen met vensterindeling verdwenen - een pluspunt is dat zij alle van hout zijn, er is geen kunststof te zien!

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

In de Hoofddorppleinbuurt gaat de aandacht allereerst naar het plein zelf, maar in zijstraten zoals de Aalsmeerweg valt ook veel te ontdekken.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.