De school werd gebouwd in 1926 in opdracht van Publieke Werken en ontworpen door architect Nico Lansdorp.

Officiële of officieuze naam Resedaschool (vm), Amsterdam Noord
Adres(sen) Wingerdweg 28-34
Postcode(s) 1031 CA
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Nico Lansdorp, Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars Hildo Krop
Aanvang en oplevering 1926 - 1930
Huidige eigenaar Gemeente overig
Huidige functie Bedrijfsverzamelgebouw
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 200381

We bevinden ons hier in de Bloemenbuurt in Amsterdam noord. De voormalige Resedaschool is dan ook genoemd naar een plant. Het is een schoolgebouw voor openbaar gewoon lager onderwijs in Amsterdamse schoolstijl.

De lange gevel van donkere baksteen buigt aan de Wingerdweg, waar de ingangen zitten, naar binnen en maakt een gesloten indruk. Op de begane grond bevindt zich over de volle lengte van de gevel een lange reeks boogvensters van bescheiden afmetingen, waartussen beeldhouwwerkjes van Hildo Krop. Onder de dakrand zit nog een reeks rechthoekige vensters. De beide hoeken kregen accentueringen in de vorm van hoge, en aan de voorkant afgeronde, hoekrisalieten met daarachter hoge schoorstenen.

Links en rechts van het midden staan twee lage, organisch gevormde ingangspartijen. Daarboven stulpt de gevel even uit. De gangen liggen aan de kant van de Wingerdweg. Aan de achterzijde lagen de lokalen, met grote ramen op de zonzijde. Hier bevond zich oorspronkelijk ook het schoolplein, tegenwoordig is daar een openbaar speelpark aangelegd. De achterzijde loopt bolrond en opvallend zijn de twee halfronde trappenhuizen met hoge in vierkantjes verdeelde ramen. Bijzonder vermelding verdient nog de slingerende stenen borstwering die aan de kant van de Wingerdweg de school scheidt van de openbare weg.

Zoals vermeld zijn de beeldhouwwerkjes tussen de boogvensters van Hildo Krop. Voor kleuter- en lagere scholen gebruikte Krop vaak sprookjesachtige motieven. Zo ook voor deze school. Hij maakte een serie figuren van gebakken aarde, hoog 34 cm. De meeste komen uit kinderboeken of voor kinderen bewerkte klassieke verhalen. We zien onder andere Don Quichotte te paard, Sancho Panza op een ezel, fluitspelende jongetjes, de Bremer Stadsmuzikanten, een fauntje zittend met gekruiste poten en een kind rijdend op een bok.

Een interessant gegeven is dat we deze zelfde beeldjes bij drie scholen in Amsterdam tegen komen. Vanwege geldgebrek bij de gemeente, vroeg de directeur van de afdeling Gebouwen van Publieke werken, ir. A.R. Hulshoff aan Krop of hij de ontwerpen van het beeldhouwwerk aan dit schoolgebouw ook mocht gebruiken voor andere scholen. Krop had daar geen bezwaar tegen. De tweede school waar zij werden aangebracht is de op deze site al beschreven Watergraafsmeerschool in Betondorp. De derde school (alleen de portiekbekroningen) was de Dr. Voûteschool in de Obistraat in Amsterdam-Oost.

De twee trappenhuizen zijn nog redelijk intact. De leuningen bestaan uit een speelse mengeling van grote en kleine bollen en ronde staven. Dit soort leuningen zijn ook bekend uit andere scholen uit de periode, bijvoorbeeld in de nabije Papaverschool, maar vaak verschillen ze onderling toch aanzienlijk als de details worden vergeleken.

Het pand is al lang niet meer in gebruik als school. Het werd in de jaren negentig gerenoveerd en herbergt sindsdien een aantal bedrijven en instellingen, waaronder een medisch diagnostisch centrum. Bij deze (of eerdere restauraties) zijn vaak soms anders gekleurde bakstenen gebruikt, wat er met name aan de rechterzijde heel lelijk uit ziet. De op het westen gelegen gevel is hier en daar groen uitgeslagen en maakt een verwaarloosde indruk. Beeldjes van Krop zijn veelal beschadigd. Elk van de trappenhuizen aan de achterzijde worden sinds 1995 bekroond door goudkleurige engelbewaarders, zittende vrouwenfiguren van de hand Elisabet Stienstra.

1. G. Vermeer, Historische gids van Amsterdam. Stadsuitbreidingen 1860-1935 (Amsterdam, 2010).

1. http://www.timswings.nl/hildokrop/tag/muziek/
2. http://www.stadsherstel.nl/114/restauratie/?id=308/wingerdweg-28-34/
3. http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/Amsterdam_N/Tweebeelden.htm

Schitterende bakstenen welvingen karakteriseren dit verder wat somber en verwaarloosd ogende gebouw met speelse leuningen in de trappenhuizen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes