Introductie

Een prachtig voorbeeld van een tuinwijk in Amstelveen. Een ontwerp van H. van der Bijl.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rentmeesterslaan 65-68 en Margaretha v.Borsselenlaan 2-12, Amstelveen
Adres(sen) Margaretha van Borsselenlaan 4
Postcode(s) 1181 DA
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en) Herman van der Bijl
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Rijtjeshuizen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

In de jaren twintig breidde Amstelveen flink uit. In de nog open Middelpolder werd een tuinwijk gerealiseerd. Deze wijk was op zichzelf weer opgedeeld in kleine buurten, met eigen voorzieningen zoals winkels. Deze waren meestal op straathoeken gelegen. Tot in de 70-er jaren was hier een winkelfunctie, dit geldt eveneens voor het tegenoverliggende pand (Margaretha van Borsselenlaan 1-3) dat een getrouwe (gespiegelde) kopie is. Tegenwoordig zijn het woonhuizen, maar het exterieur is niet veel veranderd.

Beide torenachtige gebouwen staan beeldbepalend als een soort poort aan het begin van de wijk, zeer kenmerkend voor de Amsterdamse school. Daarom heeft dit gebouw niet louter een architectonische betekenis, maar is de relatie met de omgeving minstens zo belangrijk en is het een stille getuige van de ontwikkelingen in het verleden. Jammer is dat slechts één van deze gebouwen een monument is omdat beide gebouwen nauw met elkaar zijn verbonden en een typerend straatbeeld vormen.

Exterieur

Het gebouw is vormgegeven in sobere Amsterdamse School stijl. Gevelwanden van geschilderd hout met bloembakken en zwevende erkers. Dit laatste zien we ook bij de de winkel die zwevende etalages heeft. De gebogen gevelwand is een ander kenmerk van de Amsterdamse School. Daar waar het winkelpand grenst aan de woonhuizen met schuin dak staan opgaande schoorstenen die boven de dakrand (eigenlijk een soort balustrade) uitsteken. Dit alles doet sterk denken aan lunchroom La Gare in het oude dorp, eveneens een creatie van architect van der Bijl en ook een gemeentelijk monument.

Gebruikte bronnen

1. Rapport afdeling Monumenten Gemeente Amstelveen.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De auteur woont in een aanliggende wijk.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

geplaatst door Frans Roël op 3 mei 2015 om 20:26:

Svp verwijderen in de Introductie de toevoeging bij H. Van der Bijl "gemeentearchitect van Amstelveen" Dat was hij niet, maar zijn vader was gemeente-architect

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.