Introductie

Dit pand maakt deel uit van een wijk in Winsum waar zich veel huizen met Amsterdamse Schoolkenmerken bevinden.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Regnerus Praediniusstraat 6, Winsum
Adres(sen) Regnerus Praediniusstraat 6
Postcode(s) 9951 CB
Plaats (provincie) Winsum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) P. ten Hoorn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Op de hoek van de Regnerus Praediniusstraat en de Kloosterstraat in Winsum staat dit dubbele woonhuis. Het is door architect Pieter ten Hoorn ontworpen in opdracht van J.G. Klein Poelhuis. De straat waaraan het pand staat is genoemd naar Praedinius, een humanist in de traditie van Erasmus, die in 1510 in Winsum werd geboren. De Kloosterstraat maakt deel uit van de uitbreidingswijk uit begin dertiger jaren, die begint bij de molen in het centrum van het dorp. Veel huizen in deze wijk hebben één of meerdere stijlkenmerken van de Amsterdamse School. Meerdere huizen in de wijk zijn gebouwd naar ontwerp van Ten Hoorn, onder meer in de de Geert Reindersstraat.

Exterieur

Het lijkt alsof de architect heeft geprobeerd de wat traditionelere panden in de Regnerus Praediniusstraat te verbinden met de wat avontuurlijker panden in de Kloosterstraat. De rode bakstenen gevel bestaat uit twee delen. De ingang is gelegen aan de zijkant, tussen twee huizen in. Dit deel heeft een gevel met een punt waarvan de rechter daklijst verder naar beneden doorloopt dan de linker. Met horizontale lijsten worden accenten gezet die de schuine verticale beweging stoppen. Het linkerdeel van de gevel, met de hoek, is bij de gemetselde dakrand puntig. Maar de gevel daaronder, inclusief de kozijnen, loopt rond. De overgang tussen de beide delen heeft wat in- en uitspringende baksteenlijnen.

Links

1. https://www.planviewer.nl/woonfunctie/Winsum/Regnerus%20Praediniusstraat/6
2. https://amsterdamse-school.nl/themas/online-bronnen/monumenten-gemeente-winsum/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een wat hybride pand en daarom misschien niet geheel geslaagd, maar wel interessant in de aanloop naar de Groninger variant van de Amsterdamse School. De staat van onderhoud is niet heel goed. Wat zal het effect zijn als ook hier wordt gekozen voor kleurig houtwerk, zoals bij andere huizen in de Kloosterstraat?

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.