Introductie

Deze woningen zijn vreemde eendjes in de bijt van de Wetbuurt, het oude gedeelte van Tuindorp Amstelstation.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Reaumurstraat en Celsiusstraat, Amsterdam
Adres(sen) Reaumurstraat 46-52; Celsiusstraat 37-43
Postcode(s) 1097 PD
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen
Betrokken architect(en) Co Franswa
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie Rijtjeshuizen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Veel basisinformatie heb ik over deze huizen niet kunnen vinden. Het enige dat ik weet is dat Co Franswa de architect is en dat hij niet voor woningbouwverenigingen ontwierp. Deze huizen zijn dus door of voor particuliere woningverhuurders gebouwd.

Exterieur

Het blokje in de Reaumurstraat heeft twee toegangsdeuren die telkens naar vier woningen leiden (twee beneden, twee boven). In de achterliggende Celsiusstraat bevindt zich zo’n zelfde blokje. De achtertuinen van de huizen liggen tegen elkaar aan. Vlak nadat Amsterdam de Watergraafsmeer ingelijfd had (1921) zijn de woningen gebouwd. De aanliggende bebouwing is van eerdere datum.

Achter een grote voordeur gaan vier woningen schuil. In iedere straat, dus acht woningen in totaal per blok. De entreedeur is heel opvallend. Aan de bovenkant rond en het kozijn lijkt "oren" te hebben die ondersteund worden door een vooruit springend gedeelte van de "schijnplint". Ik noem het "schijnplint" omdat dezelfde stenen en hetzelfde metselverband is gebruikt voor de rest van de muur. Het plint-effect is verkregen door in de twaalfde rij stenen van onderen af bakstenen om en om met de kopse kant naar voren een stukje uit de gevel te laten steken. Op die richel rusten ook de vensterbanken.

Iedere woning heeft twee openslaande ramen, meer lang dan hoog, gescheiden door een brede houten lijst die in het midden iets naar voren komt en op het middelpunt een verticale groef heeft. Daarboven, naar het midden toe, inspringende glas-in-loodbovenlichten horizontaal in drieën gedeeld en een lang smal verticaal raampje tegen het houten tussenstuk aan. Een intrigerend geheel.

Boven de grote buitendeur is een langwerpige gevelversiering aangebracht van natuursteen of beton. Daarboven twee kleine vierkante raampjes om het trappenhuis te verlichten. In de Celsiusstraat hebben deze vierkante raampjes nog de echte Amsterdamse School uitvoering met ruitvormige roeden erin. Naast deze raampjes en tussen de ramen van de parterre en de boven verdieping zijn eenvoudige versieringen door naar voren springende bakstenen gemaakt. Het dak is met een bakstenen sierrand afgewerkt. In de Celsiusstraat zijn de glas-in-loodramen vervangen door gewoon blank glas zonder roeden ertussen.

Gebruikte bronnen

1. Sjaak Priester, 'Architect Co Franswa, 1898-1964. Man van torentjes.' In: Ons Amsterdam, nummer 1, januari 2011.
2. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).

Links

1. http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/15-dossiers/dossiers/417-architect-co-franswa-1898-1964

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik heb in deze buurt gewoond en als kind vond ik al dat deze huizen uit de toon vielen.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

geplaatst door E.J. Zickhardt op 19 januari 2021 om 17:27:

Beste mevrouw Groen, Al enige keren heb ik met anderen van gedachten gewisseld over het aanzicht van het blokje huizen in de Reaumurstraat en de Celsiusstraat in Amsterdam van de architect Co Franswa. Nog steeds zie ik in de entree van de woningen een nors mannengezicht, de raampjes de ogen, het vertikale ornament de neus en de deur met omlijsting de mond met een flinke hangsnor. Ik heb geen medestanders, maar zou dit ook tot de mogelijkheden kunnen behoren? Ben benieuwd, Met vriendelijke groet, E.Z.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.