Introductie

Amsterdamse School in Rotterdam.

Specificaties

Officiële of officieuze naam RDM kantoor, Rotterdam Heijplaat
Adres(sen) Heijplaatstraat 21
Postcode(s) 3089 JB
Plaats (provincie) Rotterdam (Zuid-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Rotterdamsche Droogdok Maatschappij
Oorspronkelijke functie Kantoorgebouw
Betrokken architect(en) H.A.J. Baanders, Jan Baanders sr.
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1913 - 1916
Huidige eigenaar Havenbedrijf Rotterdam
Huidige functie Bedrijfsgebouw
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

In 1902 startte de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij met een nieuwe werf bij de Heijplaat. Er waren twee droogdokken van 90 en 135 meter lang. Reparatie van schepen was het belangrijkst, maar er werden ook spectaculaire schepen als de Nieuw Amsterdam (1937) en de Rotterdam (1959) nieuw gebouwd. Het expressionistische, maar wat sombere bakstenen hoofdgebouw uit 1916 heeft een verrassend licht art-decointerieur, met een mooie hal, glas-in-loodramen, fraaie directievertrekken en allerlei kunstwerken die herinneren aan het roemruchte verleden.

Exterieur

Het ontwerp van het kantoorgebouw was van de hand van architect H.A.J. Baanders, die in dezelfde periode ook het eerste gedeelte van het tuindorp Heijplaat ontwierp. Het symmetrische gebouw had in het midden drie lagen. Op de begane grond lag een doorgangshal voor de arbeiders met aan beide kanten kantoren, en op de verdiepingen een aantal woonverblijven. Aan weerszijden bevonden zich lagere aanbouwen, met een garage en een fietsenstalling, en aan elke kant een uitgangspoort. Al na drie jaar werd het gebouw in oostelijke richting uitgebreid met een volume van opnieuw drie lagen. Het sloot nu aan op de in 1913 gebouwde kantine. In het gebouw was nu een representatieve ontvangsthal te vinden, en ook kregen de directiekamers, tekenkamers en enkele technische afdelingen er een plaats. De uitgangspoorten werden verbouwd en met een verdieping verhoogd, en eveneens ingezet als kantoorruimte. In 1938 werd de rooilijn van het gebouw door de nieuwe huisarchitect S. de Clercq enkele meters naar het noorden verlegd, en werd een verdieping aan het hoofdvolume toegevoegd. Baanders ontwierp ook de rijk gedecoreerde interieurs en het meubilair voor het hoofdkantoor.

Interieur

De interieurs in de representatieve ruimtes zijn grotendeels behouden gebleven, net als een deel van het oorspronkelijke meubilair en de oorspronkelijke detaillering aan de buitenzijde.

Recente ontwikkelingen

Het RDM-gebied vormt de basis voor de ontwikkeling van creatieve bedrijvigheid met onderwijs-, congres- en kantoorfaciliteiten en ateliers voor kunstenaars. Zie http://www.rdmcampus.nl/

Links

1. http://www.rdmcampus.nl/geschiedenis
2. http://www.crimsonweb.org/IMG/pdf/RDM7-screen.pdf
3. http://www.architectuurgids.nl/project/item/prj_id/1955/alfa/K

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Prachtig om te zien hoe een terrein met een dynamisch verleden nu weer van een dergelijke toekomst verzekerd is. En niet alleen omdat de Academie van Bouwkunst er gevestigd is.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.